Bestel de juiste kabelgoot met online calculatietool

Bestel de juiste kabelgoot met online calculatietool
Draadgootsysteem Performa Zinc+

Ontwikkelingen in de installatiebranche staan niet stil. Ook op het gebied van de Schneider Electric Stago kabelgoten zijn er flink wat innovaties. Zo is er voor de kabelgoten een calculatietool ontwikkeld en kunnen installateurs nu eenvoudig doorrekenen welke kabeldraagsysteem ze - met het oog op veiligheid en duurzaamheid - het beste kunnen kiezen.

Simon Dupper is sales manager bij Schneider Electric en de man als het gaat om Stago kabeldraagsystemen. “Met onze kabeldraagsystemen zitten we bij projecten voor in het traject. Het gaat dan vaak niet alleen om kabeldraagsystemen. We hebben meer te bieden, denk aan: verdeelinrichtingen, railkokersystemen en energiemonitoring.

De ontwikkelingen van de Stago kabelgoten hebben de laatste jaren niet stilgestaan. Een opvallende nieuwe loot aan de stam is de kabelgoot calculatietool. Waarom zou je als installateur kostbare tijd verliezen met het bestellen van een kabelgoot als dit online veel effectiever kan? Deze gedachte vormde het uitgangspunt voor de online calculatietool.

Ontwikkeling calculatietool

Simon Dupper is sales manager bij Schneider Electric.

De ontwikkeling van de tool is samen met de markt ontwikkeld. Dupper: “Je wordt er altijd enthousiast van als je een vraag uit de markt krijgt. Deze tool is tot stand gekomen in samenspraak met onze klanten. We hebben uitgebreid getest en vervolgens met partners in de markt besproken hoe we de online calculatietool beter konden maken.”

“Of een project nu groot of klein is, uitgangspunt was dat de installateur er zelf gemakkelijk mee aan de slag moet kunnen. Het is een hulpmiddel voor de distributeur, maar vooral voor de installateur om 12”, vertelt Dupper.

Makkelijk zaken doen

Het gevolg van de grondige voorbereiding is dat een kind de was kan doen met dit systeem, schetst Dupper: “Je kiest als installateur de gewenste kabelgoot met de juiste maat en de verschillende lengtes en het aantal meter, dan selecteer je of er een scheidingsschot bij moet of er een deksel nodig is. Dan kan je makkelijk en precies op het aantal gewenste meters uitkomen.”

Vervolgens selecteer je de gewenste hulpstukken en de accessoires en dan rekent het systeem het om naar het aantal stuks. Dan zit het werk er voor de installateur op. Het systeem rekent bijvoorbeeld automatisch uit hoeveel koppelplaten je nodig hebt. Ook de accessoires die nodig zijn om hulpstukken aan de goot te koppelen worden automatisch uitgerekend.”

Na de calculatie kun je de benodigde kabelgoten, deksels en hulpstukken direct bestellen.”

Tot slot komt er een materiaallijst uit - een bill of material - in Excel. “En dat is je calculatie. Deze is ook online nog makkelijk terug te vinden. Een aantal distributeurs heeft de tool nu online gezet. Dat maakt dat je na de calculatie direct de benodigde kabelgoten, deksels en hulpstukken in het winkelmandje kunt doen en bestellen. Dat is natuurlijk win-win.” Overigens is de configurator nu alleen beschikbaar voor kabelgoten, maar binnenkort wordt dit uitgebreid naar ladderbanen en draadgoten.

Rolvormer

Productontwikkeling en een verhoogde vraag naar flexibiliteit en snelheid van leveren maakte een een investering in de kabelgootmachine noodzakelijk. Dupper: “Ik ben er erg trots op. Zo’n machine is een flinke investering, maar zeer de moeite waard. De rolvormer voor de productie van kabelgoten was alweer wat jaren oud. De machines moest bijvoorbeeld met de hand worden ingesteld. Dat gebeurt nu computergestuurd.”

“De nieuwe state-of-the-art machine is zeer efficiënt. We kunnen hem snel opnieuw instellen als er een ander type kabelgoot moet worden geproduceerd. Het maakt ook dat de klant sneller zijn levering krijgt, want de doorlooptijd is veel korter geworden. De klant is hiermee enorm geholpen.”

Salesteam

Sinds 1 februari is er binnen Schneider Electric een dedicated kabeldraagsystemen team. Simon Dupper: “De markt vraagt om meer specialisme op dit gebied, die wij met dit team van specialisten kunnen bieden. We kunnen snel schakelen en we staan de klant graag bij met onze specialistische kennis.”

Solarbranche

Ook in de solarbranche is er een toenemende vraag naar draadgootsystemen, al moet het wel aan andere eisen voldoen vanwege de corrosiebestendigheid. Dit omdat het product buiten wordt gebruikt. Het draadgootsysteem Performa Zinc+ is daarvoor geschikt.

Voor het kabeldraagsysteem draadgoot Performa Zinc+ heeft Schneider de krachten gebundeld met PVX Multimount om het veelgebruikte kabeldraagsysteem te certificeren. Het gaat om een integrale oplossing, vertelt Dupper. “Deze bestaat uit Performa Zinc+ draadgoot en het montagesysteem voor draadgoten en/of buis op platte daken van PVX Multimount. De oplossing is in een windtunnel getest en gecertificeerd door adviesbureau Peutz.”

De windtest heeft behalve certificering ook gezorgd voor een rekentool waarop elk project specifiek doorberekend kan worden. Dupper tot slot: “Zo kan de windbelasting voor specifieke projecten worden berekend om verzekerd te zijn van een veilige installatie.”

Dit artikel is gesponsord door Schneider Electric