Overzichtsartikel groene waterstof

Overzichtsartikel groene waterstof

Groene waterstof lijkt een interessante vervanger van aardgas, onder andere in de gebouwde omgeving. Met groene waterstof kunnen verschillende processen worden verduurzaamd.

Hoe produceer je groene waterstof? En wat kost het eigenlijk om groene waterstof te maken? Onder andere daarover gaat het in dit overzichtsartikel. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

Is de productie van groene waterstof haalbaar?

Is de productie van groene waterstof economisch haalbaar? Dat onderzocht Enpuls, onderdeel van de Enexis Groep, in samenwerking met TNO en DNV GL. Uit het onderzoek kan worden afgeleid dat je waterstof straks maakt voor € 2,17 per kg.

Terug naar boven

De prijskloof tussen aardgas en waterstof

Hoewel groene waterstof op dit moment nog niet concurrerend is, voorzien analisten van ABN AMRO dat de prijskloof tussen aardgas en waterstof steeds kleiner wordt.

Terug naar boven

Waterstofbatterij van Battolyser Systems

Battolyser Systems, een batterij/waterstof spin-off van de TU Delft, is klaar om zijn gepatenteerde technologie op de markt te brengen voor massaproductie. Het bedrijf ontwikkelde een product dat elektriciteit kan opslaan en groene waterstof kan produceren uit hernieuwbare elektriciteit.

Terug naar boven

Waterstofbatterij van Elestor

Het Arnhemse bedrijf Elestor is voor de opslag en levering van energie bezig met waterstof. Daartoe ontwikkelde het bedrijf – na diverse pilots – een opslagsysteem voor elektrische energie in de vorm van een zogeheten waterstofbromide flowbatterij.

Terug naar boven

Waterstof producerend zonnepaneel

Onderzoekers van de KU Leuven presenteerden ruim twee jaar geleden een werkend zonnepaneel dat waterstof produceert. Het waterstofpaneel wordt nu op verschillende plekken getest. Opschaling is de volgende stap.

Terug naar boven

Waterstof producerende windmolen

Met de bouw van een zogeheten waterstofmolen komt een in de markt lang gekoesterde wens in vervulling: de geïntegreerde productie van groene waterstof in een windturbine.

Terug naar boven

Waterstoffabrieken in Zeeland

Adviesbureau Sweco ontwerpt in opdracht van VoltH2 twee waterstoffabrieken in de Zeeuwse havens. Hiermee kan binnen enkele jaren miljoenen kg groene waterstof worden geproduceerd uit windenergie. De groene waterstof zal worden geproduceerd met elektriciteit uit windenergie op zee.

Terug naar boven

Waterstof maken met elektrolysers

In Oosterwolde wordt een elektrolyser geplaatst bij een zonnepark. Met de elektrische energie die het zonnepark opwekt wordt via elektrolyse water gesplitst in waterstof en zuurstof.

Terug naar boven

Hoe veilig is waterstofgas voor verwarming in woningen?

Waterstofgas dient zich aan als interessant alternatief voor aardgas. Het is geschikt als brandstof in een cv-ketel en dat maakt de aardgasvrijtransitie in de gebouwde omgeving een stuk eenvoudiger. Vooral in gebouwen waar een warmtenet niet beschikbaar en een warmtepomp niet haalbaar is. Maar hoe zit het met de veiligheid en wat is voor installateurs belangrijk om te weten?

Terug naar boven

Eerste woning met aansluiting op ondergronds waterstofnetwerk

In een proefwoning onderzoekt consortium H2@Home* ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. De installatie is geplaatst in een huis dat is gebouwd volgens de bouwmethoden en materialen uit de jaren zeventig. De bewoners verwarmen hun huis en tapwater inmiddels volledig met waterstof.

Terug naar boven

Lees meer over

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Kans op brand, explosie of gifwolk door lithium-ion batterijen 

Kans op brand, explosie of gifwolk door lithium-ion batterijen

Er is nog geen landelijk beleid voor veilige plaatsing van energieopslagsystemen met batterijen. Uit onderzoek van RIVM blijkt dat het gevaarlijk kan...

Vademecum slimme gebouwen en installaties

Vademecum slimme gebouwen en installaties

Installatietechniek in gebouwen maakt, via tal van communicatieprotocollen, steeds vaker onderlinge connecties om data uit te wisselen en op basis...

Zonnestroom: hoe voorkom je een terugleverheffing?

Zonnestroom: hoe voorkom je een terugleverheffing?

Wat te doen met het overschot aan zonnestroom? Karstin Oenema van groothandel Technea bespreekt in deze blog de technische mogelijkheden.

Plug-and-Play: batterijopslag voor bedrijven met kleine netaansluiting

Plug-and-Play: batterijopslag voor bedrijven met kleine netaansluiting

Kronenburg Techniek, Envitron, Huawei en Edmij ontwikkelden batterijsysteem Plug-and-Play. Het systeem zou vooral geschikt voor bedrijven met een...

Met thuisbatterij Sessy zowel op onbalansmarkt als spotmarkt handelen

Met thuisbatterij Sessy zowel op onbalansmarkt als spotmarkt handelen

Charged, de producent van de thuisbatterij Sessy, heeft een samenwerking met energiebedrijf Frank Energie. De terugverdientijd van de thuisbatterij...

Beeld: Kuijpers.

Rent de PGS 37 achter de feiten aan?

Door de snelle ontwikkelingen in onder andere de accutechnologie raakt PGS 37 snel achterhaald, meent Johan de Vries, projectleider Veilige...

PGS 37-2 Lithiumhoudende energiedragers: Opslag

PGS 37-2 Lithiumhoudende energiedragers: Opslag

PGS 37-2 is van toepassing op de opslag van (losse of als onderdeel van een product) lithiumhoudende energiedragers (cellen, batterijen of accu's).

Lucas van Cappellen: "Het huidige beleid staat de thuisbatterij in de weg." (foto: NPF Photography)

'Wie nu een thuisbatterij koopt, komt niet uit de kosten'

CE Delft en Witteveen+Bos deden voor het ministerie van EZK onderzoek naar thuis- en buurtbatterijen. Een van de conclusies uit dit onderzoek? Wil je...