partner nieuws

Bij dreigend gevaar telt iedere seconde

beveiliging

Iedere seconde is van belang wanneer er brand- of koolmonoxidegevaar dreigt. Het aantal slachtoffers hangt sterk af van de vluchttijd. Tegenwoordig bevatten bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen, waardoor de vluchttijd in de loop der jaren aanzienlijk verminderd is. In totaal duurt het gemiddeld 8 minuten voordat de brandweer op locatie van het ongeval is. Melders moeten daarom op het juiste moment hun werk doen.

Bij dreigend gevaar telt iedere seconde

Als je weet dat je slechts 3 minuten de tijd hebt om ongedeerd je huis te ontvluchten, dan wil je zo snel mogelijk gealarmeerd worden bij een brand of een koolmonoxidelek. Het is daarom van het grootste belang dat melders op het juiste moment hun werk doen. Het verlengen van de vluchttijd begint daarom bij goed geïnstalleerde, betrouwbare melders op de juiste plekken.

Brandmelder installeren

Het installeren van een brand- hitte- en/of koolmonoxidemelder in iedere ruimte is nog geen garantie op een tijdige alarmering bij dreigend gevaar. Als er sprake is van een gebouw met meerdere woonlagen, zoals bijvoorbeeld een appartementencomplex, kan de brand eenvoudig op een andere woning overslaan. Dreigt er gevaar? Dan moeten bewoners ook als ze zich in andere ruimtes bevinden zo snel mogelijk op de hoogte worden gesteld.

Koppelen van melders verlengt de vluchttijd

Door melders met elkaar te koppelen, kunnen bewoners sneller gealarmeerd worden. De melders praten namelijk met elkaar, ondanks dat zij zich in verschillende ruimtes bevinden. Wanneer er een brand in ruimte A ontstaat, wordt er gekeken of dit bedreigend kan zijn voor de ruimtes B en C. Als dit het geval is dan zullen de melders in al deze ruimtes alarm slaan. Op deze manier hebben bewoners langer de tijd om de woning te ontvluchten.

Bouwbesluit & brandmelders

Het koppelen van brand- en/of koolmonoxidemelders kan het verschil maken tussen leven en dood. Het koppelen van melders in bepaalde situaties is aan te raden als je optimale veiligheid wil bieden. Het koppelen van melders in nieuwe woningen wordt vanuit het nieuwe bouwbesluit zelfs verplicht gesteld.

Wil je meer weten over het koppelen van melders? Kijk dan op onze website www.eielectronics.nl

Reageer op dit artikel