artikel

Hoofdkantoor Croonwolter&dros wordt smart building

digitalisering

Dit najaar betrekt Croonwolter&dros een nieuw hoofdkantoor in Rotterdam. Het volledig gerenoveerde pand, gelegen aan de A20 in Rotterdam, blinkt niet alleen uit in duurzaamheid, maar is ook bijzonder ‘slim’, door toepassing van de modernste technieken.

Hoofdkantoor Croonwolter&dros wordt smart building

Naar verwachting nemen de TBI-ondernemingen Croonwolter&dros, Mobilis en Servicis eind van het jaar hun nieuwe hoofdkantoor ‘MM25’ in Rotterdam in gebruik. De ingebruikname is het sluitstuk van een grootschalige revitalisering van een kantoor uit 1990 dat, na de renovatie, niet alleen zeer duurzaam maar ook nog eens bijzonder intelligent is, een echte ‘Smart Building’ dus.

Bereikbaar met OV

Er waren voor de organisatie meerdere redenen om naar een nieuw hoofdkantoor uit te kijken. Ten eerste was het uit oogpunt van efficiency en kostenbesparing gewenst om diverse bestaande locaties samen te voegen. De tweede reden had te maken met de geografische ligging: een nieuw hoofdkantoor moest, vanwege duurzaamheid en aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt, ook per openbaar vervoer goed bereikbaar zijn.

Verouderde installaties

Na een zoektocht viel het oog op het leegstaande kantoor aan de Marten Meesweg 25 in Rotterdam-Alexander. Het pand voldeed aan veel eisen op gebied van onder meer ligging (vlakbij de snelweg én het NS-intercitystation Rotterdam-Alexander) en aantal vierkante meters. Er was echter een groot nadeel: het pand uit 1990 was zeer energie-onzuinig en de technische gebouwinstallaties waren totaal verouderd.

OVG Real Estate

Deze situatie was voor projectontwikkelaar OVG Real Estate, TBI en Croonwolter&dros echter geen reden om af te haken. Integendeel, de organisaties zagen het juist als kans om het pand volledig te verbouwen en te vernieuwen zodat het aan alle eisen van de huidige tijd zou voldoen en het een Smart Building zou worden à la ‘The Edge’, het in 2015 geopende kantoor van accountants- en adviesorganisatie Deloitte aan de Zuidas in Amsterdam.

Warmtewerend glas

Een grootschalige verbouwing volgde met onder meer een andere gebouwindeling (resulterend in vloeren van maar liefst 1500 vierkante meter per verdieping) en een complete renovatie van de gevels, inclusief het aanbrengen van modern, warmtewerend glas, deels zelfs verdiepingshoog. Dat laatste gaat voor een enorme verbetering in de beleving zorgen, zegt Marijn Dekker, als Hoofd Huisvesting bij TBI Holding eindverantwoordelijk voor zo’n 80 locaties in Nederland, waaronder het nieuwe hoofdkantoor van Croonwolter&dros.
“In de oude situatie was sprake van groen gekleurd glas. Dat kon je begin jaren negentig niet omheen als je aan de isolatiewaardes wilde voldoen. Maar als je op een stralende dag naar buiten keek had je toch het gevoel dat de wereld tamelijk grauw en somber was. Dat is straks verleden tijd: de nieuwe beglazing is volkomen transparant, biedt helder zicht én voldoet volledig aan de huidige isolatienormen.”

Technische installaties

Als onderdeel van de ‘vernieuwbouw’ zijn alle oude technische installaties vervangen door geheel nieuwe installaties, vertelt Kees Luijk, als senior-projectmanager bij Croonwolter&dros eindverantwoordelijk voor alle werktuigkundige en elektrotechnische installaties in het pand MM25. Daarbij gaat het om alle casco-installaties, zoals de verlichting, de wandcontactdozen, alle voedingen voor de zware apparatuur, de brandmeld-, ontruimings-, toegangscontrole- en inbraakalarmeringsinstallatie.

Hybride plafonds

Bijzonder in het pand zijn de hybride plafonds, of zoals Luijk ze noemt, de klimaateilanden. Het gaat om ‘dozen’ van 1 meter breed, 6 meter lang en 85 millimeter dik, die aan het plafond worden gehangen volgens een stramien van vier eilanden per 7 meter 20. Ieder eiland bevat twee led-armaturen (Philips), een kanaal voor luchttoevoer en een leidingstelstel voor het transport van koud en warm water.

bGrid

Een innovatief onderdeel van deze ‘eilanden’ vormt het bGrid-systeem, een technologische innovatie van ingenieursbureau Deerns en Evalan, een bureau gespecialiseerd in Internet of Things-oplossingen. bGrid maakt gebruik van gateways die, gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem, een gebouw slimmer maken. Zo wordt de (aanwezigheidsgestuurde) binnenverlichting automatisch geregeld: hoe feller het licht van buiten des te minder kunstlicht wordt geleverd.

Sensoren voor CO2-meting

De sensoren worden ook gebruikt om CO2-metingen te doen, zodat afhankelijk van de gemeten waardes meer of minder verse lucht in een ruimte wordt geblazen. “Een van de voordelen van bGrid is het volgsysteem”, zegt Luijk. “Vroeger blies je in iedere ruimte een bepaalde hoeveelheid lucht, of daar nu veel of weinig mensen aanwezig waren maakte niet uit. In de nieuwe situatie registreert het systeem het aantal aanwezige personen en past het automatisch de benodigde hoeveelheid verse lucht aan. Het is dus echt maatwerk.”

Asset tracking

bGrid kan ook worden gebruikt voor het volgen van bedrijfsmiddelen (asset tracking) en voor het optimaliseren van de beveiliging. Bovendien kan het netwerk een of meerdere apps activeren waarmee gebruikers collega’s kunnen vinden, lege werkplekken kunnen vinden en vergaderruimtes kunnen reserveren.

Open plafondstructuur

De renovatie van MM25 voorziet in een open plafondstructuur: wie straks naar het plafond kijkt ziet niet alleen de klimaateilanden, maar ook het oude, kale beton en leidingen. Het zal voor de medewerkers naar verwachting voor een extra ruimtelijk effect zorgen, omdat de verdiepingen in hoogte pakweg 20 centimeter aan ruimte winnen.

Inbouwpakket

Naast de casco-techniek die vanuit de gebouweigenaar aan de huurders wordt aangeboden, wordt voor Croonwolter&dros, huurder van de verdiepingen 1 tot en met 5 (8000 m2), een speciaal inbouwpakket geleverd. Dit pakket bevat onder meer een moderne data-installatie, een uitbreiding op het toegangscontrolesysteem met toegangspoortjes en kaartlezers en een verbindingstrap van de eerste naar de tweede verdieping.

Multifunctionele toegangspas

De multifunctionele toegangspas wordt straks gebruikt voor diverse toepassingen, vertelt Dekker. “Printen, een locker digitaal aansturen, toegang tot bepaalde gebouwzones, dat kan iedere medewerker straks allemaal met een en dezelfde pas.”

Predictive maintenance

Het bGrid-systeem is in staat allerlei data op te leveren. Dekker heeft wel ideeën wat hij met bepaalde gegevens wil gaan doen. “Bezettingsgraden, waar zit iedereen in het gebouw, welke ruimte wordt wanneer benut? Dat is handig om te weten, bijvoorbeeld als je een aantal werkplekken vanuit locatie X misschien zou willen verplaatsen naar Rotterdam. Ook zijn we momenteel bezig om te kijken hoe we aan de hand van data de gebouwprestaties kunnen optimaliseren. En er wordt nagedacht over predictive maintenance. Dus: kun je voorspellen wanneer bepaald onderhoud nodig zal zijn zodat je storingen kunt voorkomen en/of bepaald onderhoud dusdanig kunt inplannen dat de gebruiker er geen of minder overlast van ondervindt.

Menselijk gebouw

Naast alle moderne techniek moet MM25 ook een menselijk gebouw zijn, zegt Dekker, afsluitend. Het pand wordt dan ook dusdanig ingericht dat medewerkers zich er niet alleen thuis voelen, maar ook verleid worden om meer in beweging te komen.

Stukje lopen voor koffie

Dekker: “Op iedere verdieping bevinden zich straks drie koffieapparaten, maar die staan allemaal centraal opgesteld, naast elkaar in het midden. Dat wordt dus wel een stukje lopen, maar dat is juist prima. Aan dat soort aspecten gaan we zeker aandacht besteden omdat we vitaliteit en gezondheid van medewerkers belangrijk vinden. De nieuwe trap, van de eerste naar de tweede verdieping, is mede om die reden ingebouwd. Als de collega’s zich hier straks thuis voelen en goed kunnen presteren in een prettige en gezonde werkomgeving, dan ben ik tevreden.

 

 

Reageer op dit artikel