nieuws

Slimme meters voor Goeree-Overflakkee

digitalisering

Ruim 20.000 inwoners van Goeree-Overflakkee krijgen een slimme energiemeter. Dat is een van de afspraken die gemeente Goeree-Overflakkee en netbeheerder Stedin hebben gemaakt om het eiland Goeree-Overflakkee in 2020 volledig energieneutraal te krijgen.

Slimme meters voor Goeree-Overflakkee
Stedin

 

De gemeente Goeree-Overflakkee en Stedin willen de inwoners van Goeree-Overflakkee meer inzicht geven in hun energieverbruik. Dit jaar start Stedin daarom met de voorbereidingen om bij ruim 20.000 huishoudens en kleinzakelijke klanten op Goeree-Overflakkee de traditionele meters te vervangen door slimme energiemeters.

Energieneutraal in 2020

De maatregel past bij het voornemen van Goeree-Overflakkee om in 2020 volledig energieneutraal te zijn. Dat wil de gemeente realiseren door energiebesparing en duurzame energieopwekking via zon, zee en wind, zegt wethouder Arend-Jan van der Vlugt, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft.

Afscheid van aardgas

“Een ander punt is dat we het gebruik van aardgas willen verminderen. Bij het gebruik van aardgas komt CO vrij, dus wie klimaatneutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas. Om die reden kijken we samen met Stedin naar hoe we het gasverbruik op het eiland kunnen verminderen en in kunnen zetten op betaalbare alternatieven.”

Getijdencentrale

Op 15 februari tekenden wethouder Arend-Jan van der Vlugt en directeur Klant & Markt Joep Weerts van Stedin hiervoor een samenwerkingsovereenkomst.  De afgelopen jaren investeerde Stedin meer dan honderd miljoen euro in het elektriciteitsnet. Verder zijn er plannen voor het realiseren van een getijdencentrale in de Brouwersdam, waar duurzame energieproductie wordt gecombineerd met een verbeterde waterkwaliteit van de Grevelingen.

Reageer op dit artikel