nieuws

Bouw- en technieksector: 1 miljard nodig voor onderzoek en innovatie

digitalisering

Bouw- en technieksector: 1 miljard nodig voor onderzoek en innovatie

Een nieuw kabinet moet minstens 1 miljard euro investeren in onderzoek en innovatie. Daarnaast moet beter toegankelijk techniekonderwijs topprioriteit krijgen en moeten belemmerende arbeidsmarktwetten van tafel. Dat schrijven vier ondernemersorganisaties in de industrie en bouw donderdag in een brief aan informateur Edith Schippers.

Volgens FME, UNETO-VNI, Koninklijke Metaalunie en Bouwend Nederland zijn de komende jaren minimaal 50.000 technici nodig op alle niveaus. Alleen met die mensen erbij kan de sector bijdragen aan bijvoorbeeld een versnelde overgang naar duurzame energie en aan betere en goedkopere gezondheidszorg. 

We moeten nú investeren in de werkgelegenheid van morgen

Daarom moet er volgens de branche een landelijke dekkend aanbod aan techniekopleidingen komen, dat voor iedereen toegankelijk is. Ook willen de werkgevers dat geld wordt vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat alle kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs kennismaken met techniek.

“Het gaat om de banen van de toekomst”, aldus voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI. “We moeten nú investeren in de werkgelegenheid van morgen.” De vier brancheorganisaties vertegenwoordigen naar eigen zeggen 27.000 bedrijven met 600.000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 140 miljard euro.

Een miljard voor onderzoek en innovatie

De industriecoalitie ziet grote kansen om ons land beter en duurzamer te maken. Daarvoor zijn investeringen nodig van de branches zelf, maar óók van de overheid. Het nieuwe kabinet moet volgens de werkgevers een miljard euro vrijmaken voor onderzoek en innovatie. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “Alleen met innovatieve, schaalbare oplossingen kunnen we de vele bouw- en infra-uitdagingen van de toekomst aan. We moeten nu vaart maken om onze infrastructuur te vernieuwen en te verduurzamen. We hebben het onder meer over 4.400 bruggen en 100.000 kilometer aan oude rioleringen.” 

Smart Industry

Volgens de vier brancheorganisaties is de “digitalisering van de Nederlandse industrie één van de belangrijkste aanjagers van groei en nieuwe banen.” Daarom vraagt de Industriecoalitie een nieuw kabinet verder te investeren in het actieprogramma Smart Industry. In dit programma werken industrie, overheid, kennisinstellingen en werknemersorganisaties samen aan een toppositie voor Nederland in de vierde industriële revolutie. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Onze industrie kan zich meten met de wereldtop. Als onze industrie nóg slimmer produceert, biedt dat fantastische exportkansen en nieuwe banen. Ik roep een nieuw kabinet daarom op nú te investeren in de digitalisering van de industrie.”

Versoepeling ontslagrecht

De werkgevers willen ook dat werk wordt gemaakt van een versoepeling van het ontslagrecht. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn in alle technische sectoren gunstig. Toch blijven veel bedrijven huiverig om mensen in vaste dienst te nemen, omdat zij het lastig en duur vinden om weer van ze af te komen. Fried Kaanen, voorzitter van Metaalunie: “Het huidige systeem werkt niet. De ontslagprocedure is strikter geworden, dit veroorzaakt vliegangst. Het is tijd om knelpunten aan te pakken, zoals de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte, de excessen van de Wet modernisering ziektewet en de WGA-duur. Zo kunnen we de komende jaren tienduizenden jonge mensen een vaste baan en carrièreperspectief bieden. Die kans mogen we niet laten lopen.”

Reageer op dit artikel