nieuws

“De enige beperking met IoT is je eigen fantasie”

digitalisering

Schrijvers Technische Installaties experimenteert met sensoren in een IoT-achtige configuratie. 

“De enige beperking met IoT is je eigen fantasie”

“Het is pionieren. Je moet het gewoon proberen, want er zijn nog geen opleidingen voor. En dan kom je er vanzelf achter wat werkt en wat niet.” Dit zegt Michael Kuylaars, directeur van Schrijvers Technische Installaties. “Je moet ergens beginnen met IoT, smart buildings en sensoren. Wij pakken dit heel pragmatisch aan.”

Dome-X

Het experiment speelt zich af in Dome-X: een bedrijfsverzamelpand in Oss waarin een vijftiental bedrijven en organisaties  zijn gevestigd. Ook Schrijvers Technische Installaties houdt er kantoor. Afgelopen zomer, in de bouwvak, installeerde Schrijvers in het pand in verscheidene ruimtes sensorendoosjes, die data verzamelen over luchtvochtigheid, temperatuur, lichtintensiteit en CO2-waardes. En sommige meten ook luchtkwaliteit. Die data worden geaggregeerd en verwerkt in een soort waarschuwingssyteem. Slaat de meter rood uit, dan zijn de waardes niet in orde. Het aardige is dat voor de visualisatie gebruik wordt gemaakt van het BIM-model van het pand.

Lees meer over dit project in het artikel Schrijvers Technische Installaties experimenteert met IoT in Dome-X.

Lees ook:

Aanhaken bij het internet of things
Gebouwautomatisering: hoe ziet de toekomst eruit?
Internet of Things versus gebouwbeheersystemen
Installateurs vertellen over BIM

 

Reageer op dit artikel