nieuws

Gewone gebouwen binnen één dag slim

digitalisering

Met een systeem van draadloze sensoren, slimme software en cloudplatform maakt BeSense gewone gebouwen slim.

Gewone gebouwen binnen één dag slim

Het systeem geeft gebouwbeheerders realtime inzicht in bezetting en omstandigheden van werkplekken en ruimtes. Het initiatief van bouwbedrijf Heijmans en schoonmaakbedrijf CSU is nu ruim een jaar live en inmiddels bij veel panden ingezet. ICT-bedrijf Winvision is als partner verantwoordelijk voor het BeSense-platform.

BeSense

“Bij de start gingen we ervan uit dat dit concept vooral voor kantoorpanden geschikt zou zijn”, vertelt Thomas Thunnissen, manager van BeSense. “Inmiddels zijn we actief voor musea, scholen, stadions en andere panden. Het blijkt voor vrijwel elk gebouw een mooie oplossing.”

Zelfstandig sensorsysteem

BeSense is een zelfstandig sensorsysteem dat doorlopend en realtime gegevens verzamelt over het gebruik van een gebouw en ‘comfortwaardes’ meet, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, geluidsniveau en lichtintensiteit. Die gegevens zijn input voor gebouwbeheerders en facilitymanagers.

Kostenbesparing en vergroening

Op basis van de gegevens kan het pand effectiever benut worden, kunnen schoonmaak en andere diensten beter afgestemd worden op daadwerkelijke bezetting en wordt het bezoek- en leefklimaat aangenamer. Bovendien biedt een slim gemaakt pand allerlei aanknopingspunten voor kostenbesparing en vergroening.

LoRa-netwerk

Thomas Thunnissen: “Het systeem is binnen één dag te installeren. De sensoren zijn draadloos en volledig zelfvoorzienend. Datacommunicatie verloopt via een eigen LoRa-netwerk. Alle data die verzameld wordt, komt samen in een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk online dashboard. De eigenaar van het pand of de beheerder ziet bijvoorbeeld direct wat de werkelijke bezettingsgraad is, welke ruimtes dus nodeloos verwarmd worden, hoe de schoonmaakroutes slimmer kunnen lopen en wat de werkomstandigheden zijn op de diverse werkplekken. Na de installatie komen we nog twee keer terug om de beheerders te helpen en bekijken wij waar we nog meer efficiencywinst uit het systeem kunnen behalen.”

Winvision

BeSense werkt behalve met Winvision, ook met preferred partners als Topdesk (servicemanagementsoftware), sensorleverancier Clickey, IT-Visors en gateway-ontwikkelaar Koning & Hartman. Winvision heeft het cloudplatform in Microsoft Azure ingericht, helpt bij de doorontwikkeling en is single point of contact voor de gebruikers – de gebouwenbeheerders en facilitymanagers.

Azure-platform

“Werkplekbezetting meten kan iedereen”, zegt Remco Ploeg, senior solution architect van Winvision. “Maar BeSense gaat nog een paar stappen verder, door bijvoorbeeld schoonmaakroutering mee te nemen, werkklimaat te monitoren en energieverbruik beheersbaar te maken. Bovendien is het een kant-en-klaar systeem dat in heel korte tijd uitgerold wordt en operationeel is. Wij zorgen er grofweg voor dat alle data bij elkaar komt op het Azure-platform en vertaald wordt naar inzichtelijke informatie in de diverse apps. Daarnaast bemannen we het klantcontactcenter voor beheerders met vragen of problemen.”

 

 

 

 

Steeds meer panden slim

Bij de start van BeSense lag de nadruk op de koppeling met schoonmaakdiensten. Daarvoor won het concept eind vorig jaar de European Cleaning and Hygiene Award in de categorie Groundbreaking technological innovation of the year. Inmiddels worden er steeds meer diensten en dienstverleners op het platform aangesloten.

Legionelladetectie

Thomas Thunnissen: “Het gaat goed. We maken steeds meer panden slim en we breiden de toepassingsmogelijkheden steeds verder uit. Beveiliging is zo’n toepassing. We zijn ook bezig met legionalladetectie en de koppeling met informatiesystemen voor facilitair management.  Maar er zijn veel meer scenario’s te bedenken en die gaan we met onze partners graag onderzoeken.”

Lees ook:

‘Belang van verzamelen en analyseren van data neemt toe’

Aanhaken bij het Internet of Things

Ongekende mogelijkheden smart lighting

De installateur meets ICT

Internet of Things versus gebouwbeheersystemen

Reageer op dit artikel