nieuws

Slimme meter als luistervink geeft automatisch storingen door 

digitalisering

Bijna 430.000 slimme meters van netbeheerder Liander zijn de afgelopen maanden geüpdatet met een signaleringssysteem.

Slimme meter als luistervink geeft automatisch storingen door 

Netbeheerders plaatsen al enkele jaren slimme meters in huishoudens en bij andere afnemers. Maar de 429.500 slimme meters van Liander met een signaleringsfunctie, zijn uniek te noemen. Volgens de netbheerder kunnen dankzij een update stroomstoringen veel sneller worden opgelost. Liander is dan minder afhankelijk van klanten die storingen doorbellen.  

Signaal bij stroomstoring

Deze slimme meters sturen namelijk een signaal naar Liander als een stroomstoring wordt gemeten. Wanneer diverse slimme meters in hetzelfde gebied dit signaal doorgeven ontvangt de netbeheerder hierover een signalering. Ter controle ‘pingt’ Liander de slimme meters door een signaal naar ze te sturen. Als de meters hier niet op reageren is sprake van een laagspanningsstoring in de wijk. De netbeheerder stuurt dan direct een monteur op pad en publiceert de storing op zijn website en twitter.  

Minder afhankelijk van klanten 

In maart kwam het signaleringssysteem voor het eerst in actie bij een stroomstoring in Ede. Om daarna nog 65 keer dienst te doen, zo laat Liander weten. “Uit de eerste ervaringen blijkt dat storingen tot 20 minuten sneller opgelost kunnen worden. In een aantal situaties was de storing zelfs al opgelost toen klanten erover belden,” zo constateert een woordvoerder van Liander, “Met het signaleringssysteem zijn we veel minder afhankelijk van klanten die bellen om stroomstoringen door te geven.” 

Storing openbare verlichting 

Het signaleringssysteem kan ook bijdragen aan een veilige verkeerssituatie. “Zo gaf recent een slimme meter van een aansluiting voor de openbare verlichting op een drukke provinciale weg een signaal door. Hierdoor konden we de storing overdag al oplossen, zodat weggebruikers ’s avonds weer op een goed verlichte weg konden rijden.” 

 

Slimme meter updaten

Klanten hoeven niets te doen om de slimme meter te updaten, dat doen de fabrikanten namelijk. Er is een aantal type slimme meters dat geüpdatet kan worden: de Landis+Gyr SMR 4 en 5 en de Iskra SMR 5. Eind 2020 verwacht Liander dat 918.500 slimme meters zijn geüpdatet met de signaleringsfunctie; ruim 20 procent van alle slimme meters in het gebied van Liander. Nieuwe meters van Landis+Gyr en Iskra worden altijd met de signaleringsfunctie geïnstalleerd. 

 

Reageer op dit artikel