nieuws

Efficiënter bimmen dankzij Uniforme Objecten Bibliotheek

digitalisering

Er komt een Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). De bibliotheek maakt het werken in Bouw Informatie Modellen (BIM) eenvoudiger en efficiënter.

Efficiënter bimmen dankzij Uniforme Objecten Bibliotheek

Vanaf mei 2020 kunnen alle fabrikanten kunnen producten toevoegen aan de openbare, niet-merkgebonden bibliotheek. Ze hoeven niet langer specifieke productdata te produceren en te onderhouden voor individuele softwareleveranciers. Ieder installatiebedrijf kan, onafhankelijk van de eigen software, de objecten uit de bibliotheek gebruiken voor het ontwerpen van gebouwinstallaties. Met één uniform informatiemodel wisselen de CAD-systemen productinformatie uit in elke fase van het bouw- en BIM-proces.

Faalkostenreductie

Volgens Techniek Nederland zorgt de UOB zorgt voor een productiviteitssprong en een drastische reductie van faalkosten. Ook wordt het beheer en onderhoud van gebouwen verder geoptimaliseerd.

Feilloze informatie-uitwisseling

“Gebouwen worden technisch steeds complexer”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. “Dat komt door de energietransitie, maar ook door de ontwikkeling van smart buildings. Een feilloze informatie-uitwisseling is nodig om  snel en kwalitatief te kunnen bouwen. En ook om onderhoud en beheer optimaal te kunnen uitvoeren. De digitalisering binnen de keten gaat hard. De Uniforme Objecten Bibliotheek is daar een cruciale schakel in.”

De industrie

Techniek Nederland en de grote technisch dienstverleners staan aan de basis van de bouw van de UOB. Ook de industrie speelt een rol in het project. Doekle Terpstra: “We moeten het echt samen doen.”

Onafhankelijk dataplatform

Het ontwerp voor de objectenbibliotheek is gebaseerd op:

  • twaalf use-cases van BIM-gebruikers
  • een onafhankelijk dataplatform tussen productdata en BIM- en CAD-content.

CAD-platform

De UOB gaat van start met het meest gebruikte CAD-platform voor installateurs en bouwers. De objectenbibliotheek is een open standaard. Daardoor kan er ook in andere CAD-omgevingen gebruik van te maken.

2BA en Fedet

2BA voert het project uit. Ook neemt 2BA straks de exploitatie van de objectenbibliotheek op zich. De instantie levert nu al gestandaardiseerde en gevalideerde productdata voor de installatiebranche. Ketenstandaard Bouw en Installatie, Cadac Group en Itannex zijn eveneens nauw betrokken bij het project. Daarnaast is de Federatie Elektrotechniek (Fedet) een belangrijke partner. De leden van Fedet gaan de data leveren om de UOB te vullen.

DigiDealGo

De objectenbibliotheek draagt bij aan de doelstellingen van de DigiDealGo. Dit is het nationaal Digitaliseringsprogramma Gebouwde Omgeving van de overheid en de bouwketen.

Financiële bijdrage

De bouw van de objectenbibliotheek is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van Techniek Nederland, een aantal leden, een groep fabrikanten en 2BA.

Leestip: Hoe BIM volwassen werd

 

Reageer op dit artikel