partner nieuws

BIM op de bouwplaats: renovatie World Forum Den Haag

digitalisering

BIM op de bouwplaats: renovatie World Forum Den Haag

Oude en nieuwe technologieën staan in scherp contrast in het World Forum Den Haag. Een flinke uitdaging voor Unica Installatietechniek B.V., die verantwoordelijk is voor de complete renovatie van de installaties in het congresgebouw.

BIM op locatie
In een kantoor naast de World Forum Theaterzaal is tijdelijk een team modelleurs van Unica gevestigd. Dit team is verantwoordelijk voor de renovatie van alle werktuigbouwkundige, sanitaire, elektrotechnische en sprinklerinstallaties binnen het gebouw. Duurzaamheid, veiligheid en continuïteit staan hierbij voorop, vertelt Bart van Schie, projectmanager. “We vervangen bijvoorbeeld alle oude luchtbehandelingskasten door energie zuinigere versies en traditionele verlichtingsarmaturen door energiezuinige LED armaturen zodat het duurzamer wordt”. Ook wordt het gehele gebouw voorzien van een nieuwe sprinklerinstallatie, om de veiligheid in de toekomst te waarborgen.

Geen tijd voor fouten
Het team komt veel verrassingen tegen tijdens de renovatie, doordat de bestaande installaties tientallen jaren oud zijn en er veel informatie ontbreekt. Dit maakt het project extra uitdagend, vertelt Bart. “Je komt hier veel oude zaken tegen die niet bekend zijn. Het is dan een kwestie van zo goed mogelijk engineeren, en accuraat schakelen in tijd en mensen.”

Tijdens het project is het team gebonden aan een strakke planning. Tijdens de renovatie gaan de activiteiten in het World Forum namelijk gewoon door. Bart: “We krijgen een bepaalde periode om de renovatie van een projectdeel te realiseren, maar daarna moet het ook klaar zijn. Er kan zomaar de volgende dag een evenement plaatsvinden waardoor er 3.500 mensen in het World Forum aanwezig zijn. Dan moet alles natuurlijk veilig zijn en goed functioneren. Wij kunnen ons dus geen fouten permitteren.”

Om zoveel mogelijk fouten te voorkomen, werken de modelleurs uit de verschillende disciplines samen in het model en voeren ze voortdurend clashcontroles uit. Er is bewust gekozen om op locatie met BIM-software aan de slag te gaan, vertelt Bart: “Zo zorgen we ervoor dat alles vlekkeloos geïnstalleerd kan worden in de korte uitvoeringsfase. Een groot voordeel is ook dat we op locatie de laatste maten kunnen opmeten en dit vervolgens direct het BIM-model kunnen aanpassen.”

Breed ingezet op BIM
Unica heeft inmiddels breed ingezet op BIM om de engineeringprocessen te optimaliseren. Hiervan plukken ze op het World Forum de vruchten. De voordelen zien ze voornamelijk terug in de uitvoeringsfase en het onderhoud. Bart: “We zien dat we onze processen qua engineering en detailontwerp sneller op orde hebben. Zo kunnen we projecten qua planning optimaal aanpakken. Dankzij het BIM-model kunnen we er in de realisatiefase voor zorgen dat we geen clashes hebben, en zo faalkosten reduceren. Doordat we informatie aan de elementen toevoegen, gaan ook de onderhoudsafdelingen hiervan profiteren. Zij kunnen namelijk hun onderhoudsplan hieraan koppelen.”

Alles in BIM
Binnen Unica is het, vanaf de start met BIM, de bedoeling dat alle projecten opgestart werden in BIM. “Je ziet dat we in het begin op twee sporen hebben gezeten” vertelt Bart. “Alles in BIM zetten, maar dan omwille van tijd toch nog even apart die AutoCAD tekening maken. Daar moeten we vanaf. We moeten het nu gewoon in één keer in BIM gaan verwerken. Bart licht de ambitie van Unica toe: “Zelfs als er niet om gevraagd wordt, starten we projecten op in BIM. Zo willen we Unica naar een hoger BIM-plan tillen. Over een aantal jaar wordt er niets anders gevraagd dan BIM. Hiermee lopen we voor op de menigte.”

Reageer op dit artikel