artikel

‘Nieuw type installateur besteedt zijn voorraadbeheer volledig uit’

elektrotechniek

De opkomst van een nieuw type installateur die zijn elektrotechnische producten just in time afhaalt of laat bezorgen door de groothandel en dus zelf geen voorraden hoeft aan te houden. Die trend voorspellen marketingdirecteur Erik Spijkerman en IT- en logistiekdirecteur René Leisink van elektrotechnische groothandel Oosterberg.

‘Nieuw type installateur besteedt zijn voorraadbeheer volledig uit’
Foto: Marieke Bakker

Door Tijdo van der Zee

In het distributiecentrum van Oosterberg in Apeldoorn rollen tientallen plastic bakken over lopende banden en door de metershoge metalen stellingen.
Aan de zijkant staat een gerobotiseerde snijmachine, die de door medewerkers zorgvuldig ingepakte pakketten op hoogte afsnijdt en dichtplakt: op naar een – hopelijk tevreden – klant.

OSR

Deze indrukwekkende order and storage retrievel (OSR) machine van het Oostenrijkse bedrijf Knapp draait nu enkele weken en verwerkt ongeveer de helft van Oosterbergs kleingoedbestellingen. Op korte termijn zal het magazijn in Zutphen zijn deuren sluiten en zullen alle bestellingen door de OSR in Apeldoorn afgehandeld worden. “Dit gaat veel sneller en er worden veel minder fouten gemaakt dan wanneer je alles handmatig doet”, zegt René Leisink.  

Order pick systeem

Oosterberg is niet de enige groothandel met een dergelijk order pick systeem. Een w-technische groothandel als Rensa werkt er bijvoorbeeld ook al enige jaren mee. Desalniettemin, de investering in zo’n grote machine geeft aan waar Oosterberg naar toe wil: vooruit. En volgens Leisink en Spijkerman is de toekomst er één waarin de installateur en groothandel veel meer met elkaar verweven zijn. “Wij schuiven op naar de voorkant van het proces”, zegt Spijkerman. “Naar de voorkant van het installatieproces, waarbij we meer als adviseur zullen optreden, maar ook naar de voorkant van het logistieke proces, waarbij we het voorraadbeheer van de installateur kunnen overnemen.” 

Technologische ontwikkelingen

Een aantal factoren speelt daarbij een rol, legt Leisink uit. Factoren die elkaar versterken. Zo is er enerzijds de razendsnelle ontwikkeling van de techniek. Er zijn nog genoeg installateurs die nog niet weten hoe ze een pv-paneel moeten installeren, laat staan hoe ze de boel moeten verbinden in een domotica-achtige configuratie. En dan heeft tegenwoordig ook nog eens zo’n beetje ieder product een gateway of een wifimodule en moeten apparaten via iPads met apps worden bediend.

Bijscholing installateurs

Aan de andere kant is er de economie die nu echt op stoom is, waardoor installateurs een gevangene van hun agenda geworden zijn. Ze hebben eenvoudigweg geen tijd om zich bij te scholen. “Maar die drukte leidt er helaas wel toe dat ze hun kennis niet kunnen opbouwen en daardoor ook de klant weer niet kunnen overtuigen van het nut en noodzaak van slimmere systemen met hogere regelwaarde.” 

Leestip: Hoe toekomstbestendig is de installateur?

 Pijp en draad 

Volgens Spijkerman blijven innovatieve oplossingen daardoor uit. “Stel, je wil in je woning een nieuwe doorgang creëren naar je keuken, en dan natuurlijk een extra lichtknopje naast die deur. Het overgrote deel van de installateurs zal dan een offerte maken voor een nieuwe sleuf in de muur, en voor pijp en draad. Terwijl je ook kan zeggen: ik doe dat met een losse schakelaar en een sensor bij het armatuur. Heb je geen breekwerk en ben je in een uurtje klaar. Dat is toch mooi! Je moet dan als installateur wel een tikje innovatief willen zijn en vooral ook meedenken met de klant. Hier is ook een informatievoorzienende rol van de groothandel weggelegd.” 

Connected lighting

Een bedrijf als Philips heeft zijn ziel en zaligheid gelegd in connected lichting. En deze technologie neemt dan ook een grote vlucht. Dat wil niet zeggen dat alles wat maar verbonden kan worden ook daadwerkelijk verbonden moet worden. Leisink: “De vrouw des huizes moet er ook gelukkig van worden.” En Spijkerman vult aan: “Mijn buurman kon met zijn iPad zijn gazonsproeiers bedienen. Hij vond het prachtig, maar zijn vrouw kreeg er een sik van. Kijk, het moet niet alleen maar een mannenspeeltje zijn. Ik moet je eerlijk bekennen dat we vijf jaar geleden verwacht hadden dat home automation een grotere vlucht zou nemen. Het valt wat tegen.” 

Connected deurbel 

Leisink: “Het moet duidelijker worden wat je er precies aan hebt. En het moet zo makkelijk zijn, zo intuïtief worden, dat je niet bang bent om het te gebruiken.” Een goed voorbeeld van gemak en nut vindt Spijkerman de connected deurbel, die een klein cameraatje heeft en in contact staat met internet, waardoor je altijd, ook als je niet thuis bent, kunt zien wie er voor de deur staat. “Installatie is echt plug and play en het is superhandig: als de pakketbezorger aan de deur staat, kan je hem even zeggen dat hij het bij de buren mag afleveren. Ja, en dan blijkt men best bereid om 130 euro  neer te tellen voor een installatiegadget.” 

In principe staat Oosterberg klaar om installateurs te ontzorgen. Dat betekent, vertelt Leisink, dat de groothandel met installateurs wil sparren over de beste aanbieding die zij kunnen doen naar klanten. “En het mooie is dat wij niet gebonden zijn aan één product, maar alle merken kunnen leveren.” Maar het gaat verder dan dat, want ook het installatieontwerp kan Oosterberg de installateur uit handen nemen.  

De Stroomversnelling

Spijkerman: “Wij hebben deelgenomen aan het project De Stroomversnelling, waarbij goedkope nul-op-de-meterrenovatieconcepten uitgedacht werden. Van die Stroomversnelling is niet zo heel veel terecht gekomen. Maar wij hebben er wel veel van opgestoken, namelijk het werken met teams met partijen uit de hele bouwketen, waarbij wij dus ook al aan de voorkant van het proces onze inbreng hadden.” Oosterberg heeft daarom sinds enkele jaren een speciaal team dat zich bezighoudt met de verschuivende rol van de groothandel. “Ik vind groothandel daarom eigenlijk een wat verouderde term; we zijn inmiddels veel meer dan dat.” 

Magazijnloos installeren

En dat brengt de twee mannen bij een trend waar ze veel vertrouwen in hebben: magazijnloos installeren. Leisink: “Dat kan doordat we de distributie zélf in handen hebben en een breed netwerk van afhaalpunten. En doordat we niet alleen onze eigen producten, maar ook die van de installateur verpakken en bezorgen. Hierdoor ontstaat een nieuw type installateur die zijn voorraadbeheer volledig uitbesteedt. Dat scheelt de installateur veel werk en geld.”

Kenter

Sinds een jaar heeft Oosterberg nu zo’n constructie lopen met voormalig Liander-dochter Kenter, een specialist in middenspanningsinstallaties en gas- en elektriciteitsmeters. “Zij hebben geen voorraden meer, maar bestellen alles op afroep en als je voor zeven uur ‘s avonds bestelt is de bestelling er de volgende ochtend. En de meters die zij plaatsen hebben wij niet in ons assortiment, maar leveren wij toch. Die zitten hier, ergens in die bakken in het OSR. Onlangs hebben we de eerste tien maanden met ze geëvalueerd en de ervaringen waren heel positief.” 

  

Familiebedrijf bestaat 125 jaar 

Oosterberg viert dit jaar zijn 125-jarig jubileum. Oprichter Willem Oosterberg begon in 1893 als pianostemmer en handelaar in muziekinstrumenten in Zutphen. Via de verkoop van radio’s navigeerde het bedrijf in de tweede helft van de vorige eeuw langzaam in de richting van waar het zich nu nog bevindt: de verkoop van elektrotechnische producten aan installatiebedrijven in twintig vestigingen verspreid over het land. Deze vestigingen worden sinds 2016 bevoorraad door een hagelnieuw geautomatiseerd distributiecentrum in Apeldoorn.  

Het jubileum wordt groots aangepakt met een feestelijke tournee langs alle vestigingen en een feest en een slotfeest in oktober op een nog nader bekend te maken locatie ergens in het midden van het land. 

 

Lees ook:

De rol van de groothandel verandert

“Er ontstaat een tweede type installateur”

Ongekende mogelijkheden smart lighting

 De enige beperking met IoT is je eigen fantasie

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel