artikel

Installateurs en Hager ontwerpen samen

elektrotechniek

Van de installateurs die in woningen van voor 2002 aan het werk zijn, vindt een kwart de ruimte om een groepenverdeler te monteren veelal te beperkt. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy. Producent Hager kent die signalen en hoort ook dat het huidige assortiment geen oplossing voor dat probleem biedt. Een goede aanleiding om samen met de installateurs te gaan ontwerpen aan een buisinvoerstuk dat meer ruimte voor de montage overlaat.

Installateurs en Hager ontwerpen samen

Door Ferdinand Pronk

Hager heeft een bijzondere locatie gekozen voor de co-makersessie: de RDM-makerspace. Een grote fabriekshal, waar van 1904 tot 1980 hoogwaardige scheepsonderdelen werden gemaakt, die in andere hallen van de ‘Rotterdamse Droogdok Maatschappij’ in de schepen werden gemonteerd. Na het faillissement kreeg het complex een nieuwe functie. Nu zijn er technische opleidingen gevestigd en de makerspace: via een soort sportschoolabonnement kunnen creatieve geesten hier hun ontwerpen 3-dimensionaal tot leven wekken. Ze hebben daarvoor de beschikking over computergestuurde machines, zoals 3D- printers, lasersnijders, cnc-frezen, een robotarm en een productieruimte voor kleine series elektronicaproducten.

3D-tekenen

Die faciliteiten worden tijdens deze co-creatiemiddag deels ingezet: het ontwerp dat de installateurs bedenken, wordt 3D-getekend en tijdens het diner geprint. Waarna het uiteraard extra eenvoudig is om te beoordelen of dít nu het product is waar behoefte aan bestaat. De installateurs beginnen niet zonder kaders: zo moet hun ontwerp geschikt zijn voor de huidige Hager Vision groepenverdeler, ruimte bieden voor minimaal tien elektrabuizen en uiteraard voldoen aan alle normen en andere eisen.

Mooi verzetje

De installateurs hebben in deze drukke tijd hun bedrijf even alleen gelaten om mee te doen en zo invloed te hebben op de oplossing van een probleem waar ze dagelijks mee kampen. Ze doen het graag: “Ik zou makkelijk tachtig uur per week kunnen werken, maar daar pas ik voor. Zo’n middag op een andere manier over het vak nadenken, is een welkome afwisseling voor me”, zegt Dion de Klaver (Den Butter Techniek). Maarten Visser, (Elektro Visser) is direct vriend van alle aanwezigen, door uit zijn geliefde Limburg twee vlaaien mee te nemen. In die collegiale sfeer verloopt de hele middag.

Creatief

Er liggen plakband, karton, geeltjes en scharen op tafel, naast allerlei onderdelen uit de Vision-serie die de installateurs in de praktijk tegenkomen. De hele middag wordt er druk gestapeld, geschoven en getekend om de huidige problemen duidelijk te maken en oplossingen te illustreren. Er komen aan twee tafels levendige gesprekken op gang tussen installateurs, productontwikkelaars van Hager en procesbegeleiders die de ideeën in 3D- kunnen omzetten.

Te korte draden

De startvraag is waar de installateurs in hun werk tegenaan lopen. Visser schetst een treffend beeld van een monteur die twee treetjes op een trapje afdaalt om half hangend en in een onmogelijke hoek draden in te voeren. Die zijn natuurlijk eigenlijk net te kort. Er komen telefoons tevoorschijn om praktijksituaties te laten zien. Particulieren die zelf wat hebben geïnstalleerd, of wellicht een collega aan het werk lieten die de regels creatief interpreteerde. Er moest kennelijk nog ergens apparatuur voor een zonnepaneel bij… de hele muur zit vol.

Leestip: Minimale afmetingen meterkast punt van zorg

Zaag in het hout

Ze vertellen over de krappe financiële marges waarmee ze werken, dus installatiegemak moet voorop staan. Daarbij gaat het niet alleen om de kast zelf, maar ook om het monteren van de kast, want dat vergt vaak de meeste tijd. Als het tegenzit bij het bevestigen, is op kleine projecten de winst weg. Een grote wens is daarom dat er zelf tappende schroeven bij de kasten geleverd worden, waarmee je zonder boren in elke muur makkelijk kunt monteren. Met praktijkverhalen weten de collega’s elkaar te raken. Een van hen biecht op dat hij weleens een strook van het bord afzaagt waarop de elektriciteitsmeter hangt. “Dat hoef je bij ons energiebedrijf maar één keer te doen”, zeggen de twee anderen in shock.

Starre houding energiebedrijven

De installateurs zijn het erover eens dat de starre houding van energiebedrijven een belangrijke reden is voor hun moeilijke werkomstandigheden: de standaardhoogte voor de montage van de elektriciteitsmeter is 1,60 m. Omdat in oudere woningen de gangbare hoogte van de meterkast twee meter is, blijft daar weinig over voor de groepenkast en de aansluitingen. Helemaal als een schuine trap ook nog ruimte van de kast afsnoept. En dat terwijl volgens de heren de gedachte achter deze montage hoogte achterhaald is: die werd volgens hen ooit ingevoerd zodat de meteropnemer zonder bukken zijn werk kon doen. Maar die komt nooit meer langs: de klant geeft zelf de meterstanden door, of heeft een slimme meter. De monteurs voelen veel voor een gezamenlijke actie van producenten, installateurs en vakbladen om de energiebedrijven over te halen de energiemeter 20 tot 30 centimeter te laten zakken. Tevreden met deze ‘oplossing’ grapt iemand: “Zo, dan kunnen we nu aan het diner.”

Leestip: De groepenkast & NEN-normen

Kantelen?

Het is uiteraard een illusie dat alle meters in bestaande woningen worden verplaatst. En dus gaan de heren verder op zoek naar ruimte. Kritische geluiden worden niet geschuwd: waarom zijn groepenkasten altijd in de hoogte opgebouwd en niet in de breedte? In de breedte heb je meestal meer ruimte. Het is nuttig dat iemand van Hagers ontwerpteam aan tafel zit. Die legt uit dat het bedrijf graag eenheid laat zien in de ontwerpen die worden gemaakt en zich bovendien vergaand conformeert aan wat in de branche gangbaar is. Met die uitleg zijn de installateurs niet tevreden: de functionaliteit moet voorop staan. Ze geven nog wat verbetertips. Zo zijn aan de achterkant van de Vision-kast vier vakken uitgespaard. De monteur kan er een wegdrukken als de kabeltoevoer aan de achterkant van de kast zit. Probleem is alleen dat de kabels altijd in het midden van de kast binnenkomen en uitgerekend daar zit geen uitsparing. En iets heel anders… het instructieboekje voor de klant heeft wel wat erg veel tekst en is alleen in het Nederlands geschreven.

Doorlassen

Om ruimte te winnen kan het aantal kabelinvoeren worden beperkt. De tien of twaalf stuks die nu worden aangeboden zijn in vrijwel alle woningen erg overdreven. Een stuk of 6, 7 is voldoende. Dan kan ook de maximale breedte van de kast worden beperkt. Ook een probleem dat aandacht vraagt: de draden zijn in veel gevallen te kort om prettig aan te kunnen sluiten. Er moet op grond van de regels buiten de kast een oplossing zijn om de draden door te lassen. De installateurs zien dat graag opgelost met aansluitklemmen. Die komen bij voorkeur in de kast, want dat scheelt veel ruimte. Door een goede afscherming moet aan de normen worden voldaan.

Oktoberfeest

De deelnemers komen met een serie oplossingen die een expert van de RDM Makerspace in 37 minuten omzet in een duidelijke 3D-tekening. Het wordt met trots bekeken door de co-makers. De productontwikkelaars gaan, compleet met een uitnodiging voor het Oktoberfeest Sittard, op pad naar het Hager hoofdkantoor in Duitsland. De installateurs hopen ze binnenkort terug te zien met een oplossing die zo veel mogelijk ruimtewinst oplevert.

Installatie Journaal heeft een gratis whitepaper over de meterkast: Meterkast in het gedrang

 

Reageer op dit artikel