blog

Light + Building mag je als installateur niet meer missen!

elektrotechniek

De beurs Light + Building wordt iedere 2 jaar beter bezocht. Dit jaar waren er ruim 220000 bezoekers op de grootste licht- en gebouwautomatiseringbeurs ter wereld, die van 18 tot 23 maart in Frankfurt gehouden werd.

Light + Building mag je als installateur niet meer missen!

Door Caspar Norg*

Veel Nederlandse installateurs weten de weg naar de beurs al te vinden. En terecht. Alle toonaangevende fabrikanten op het gebied van verlichting, schakelmateriaal, domotica en gebouwautomatisering stonden op deze beurs. Stands van Philips, Osram, ABB, Jung Schneider, Gira, Hager, Legrand van elk enkele duizenden vierkante meters groot stonden vol met bezoekers. De Nederlandse fabrikanten hebben goed ingespeeld op de extra interesse uit ons land en hadden gezorgd voor Nederlandstalige standbemanning.

Waarom naar Frankfurt?

Maar waarom is deze beurs nou het bezoeken waard? Het is toch ruim 4 uur rijden en hotelovernachtingen zijn schreeuwend duur in deze week.  Het is interessant voor iedere installateur, omdat alle grote fabrikanten er staan met hun hele assortiment en met vernieuwingen. Daarnaast zijn er ook heel veel verrassende fabrikanten, is er een grote hal vol met prachtige designlampen, is er verlichting voor de openbare ruimte. Ook zie je bij verschillende fabrikanten producten die niet in Nederland te koop zijn, maar in de toekomst misschien wel. In 1 a 2 dagen ben je helemaal bij met wat je de komende tijd aan ontwikkelingen kunt verwachten. Je doet kennis op om je klant extra informatie te geven en je loopt voorop in de markt.

Trends

De beurs is zo immens groot dat voor dit artikel gekozen is om algemene trends te beschrijven en twee introducties van fabrikanten uit te lichten die ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Alles is IOT ( Internet of Things)

We waren net een beetje gewend aan het besturen van je huis met je smartphone. Nu hebben alle grote merken er de zogenaamde praatzuilen aan toegevoegd. Google heeft zijn Hey Google, Amazon heeft Alexa en Apple natuurlijk Siri.

Berker, Jung, Gira…

Hoe werkt het? Je loopt in je huis met schakelmateriaal van Berker, Jung, Gira, Busch-Jaeger, Bticino en vast nog veel meer, en je zegt: Hey Google! Hey Alexa! Hey Siri! Turn on the light! En dan gaat het licht aan. Op dit moment vooral nog mogelijk in het Engels of het Duits. In het Nederlands in ieder geval nog niet.

Wifi

Alle intercomsystemen zijn met wifi uitgerust. Staat er iemand voor je deur en jij bent op vakantie? Dan kun je hem toch gewoon te woord staan. Dit zijn mooie ontwikkelingen die je als installateur zeker aan je klant moet aanbieden.

Mennekes, Hager, ABB…

Er komen steeds meer mooie laadpunten voor je elektrische auto. Van Mennekes, Hager, ABB, Scheider om er maar eens een paar te noemen. Er is dus zeker keus! Wil je je onderscheiden van je collega die de meest voor de hand liggende, niet altijd even mooie laadoplossing aanbiedt? Wie weet zijn deze laadoplossingen dan wel een optie.

Intelligente stroomvoorziening in je eigen huis

ABB introduceerde een mooie oplossing voor het opslaan van je eigen opwekte energie, met behulp van een modulair baterijensysteem, met een capaciteit tot 12 kw. Gecombineerd met het free@home systeem kun je zelf kiezen waar je het vermogen voor gaat inzetten.  In deze tijd waar NOM-woningen erg in trek raken, waar saldering van de zonne-energie ter discussie staat en domotica door steeds meer mensen als must wordt ervaren, komt ABB met een alles-in-1-systeem. Volgens ABB kun je met deze React 2 oplossing tot 90% in je eigen stroombehoefte voorzien. Het bestuderen zeker waard.

Interact Pro verlichting

Philips Lighting presenteerde haar nieuwe naam: Signify. De producten blijven wel gewoon Philips heten. Veel aandacht in de prachtige stand ging uit naar de Interact Pro verlichting. Dit systeem richt zich op slimme verlichtingsoplossingen gemaakt voor het MKB. Een mooi en eenvoudig systeem dat data verzamelt waarop je beslissingen kunt nemen en kosten kunt besparen. Je kunt bijvoorbeeld zien welk deel van het magazijn het drukst bezocht wordt en of je looproutes wel optimaal zijn.

Verlichting krijgt totaal andere functie

Een ander voorbeeld: Welk kantoor staat steeds leeg en hoef dus niet schoon gemaakt te worden? Verlichting krijgt een totaal andere functie. Iedere installateur moet zich hiervan op de hoogte brengen, want klanten zullen ze dankbaar zijn als ze deze innovatie geadviseerd krijgen.

Light + Building: een must

Light + Building is een must voor iedere installateur die op de hoogte wil zijn van de ontwikkelingen in zijn werkgebied. Blokkeer alvast een paar dagen in je agenda van 8 tot 13 Maart 2020, want dan is de volgende editie.

*Caspar Norg is medeoprichter en directeur van Uw Duurzame Installateur. Dit is een landelijk netwerk van elektrotechnische en totaalinstallateurs met bedrijven tussen 8 en 80 medewerkers. Uw Duurzame Installateur verzorgt marketing , inkoop, opleiding en leads voor haar leden. Op 22 en 23 Maart is Uw Duurzame Installateur met  34 aangesloten bedrijven naar Light + Building geweest. In 2020 gaan ze zeker weer, maar dan met nog meer installateurs.

Lees ook:

“Wees niet de meest bescheiden partij in de bouwkolom”

Installateur: Ben je te druk? Verhoog je prijs!

In 2018 weer een Vakbeurs Elektrotechniek

Elektro Vakbeurs en Installatie Vakbeurs onder één dak

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel