nieuws

Bekabelingssysteem voldoet aan ISO/IEC 11801A

elektrotechniek

De aansluitcomponenten en kabels F/UTP en UTP Z-MAX 6A van Siemons voldoen aan de norm ISO/IEC 11801. Dat bleek uit een test van zowel component- als verbindingsspecificaties ter verkrijging van het keurmerk ‘ETL Listed Mark’.

Zowel de shielded als de UTP-versies van de connectoren en kabels overtroffen de prestatie-eisen voor categorie 6A. Die zijn onlangs opnieuw vastgelegd in Amendement 2 bij ISO/IEC 11801, 2e editie, en in de normen IEC 60603-7-51 en IEC 61156-5.Intertek, een erkende testfaciliteit voor ETL, testte de prestaties op NEXT loss, return loss, insertion loss, FEXT loss, TCL, TCTL, gelijkstroomweerstand, onbalans in gelijkstroomweerstand, PSANEXT loss en PSAFEXT loss.

Underwriters Laboraroty (UL) heeft de producten daarnaast getest op categorie 6/klasse EA verbindingsspecificaties van ANSI/TIA-568-C.2 en op Amendement 1 van ISO/IEC 11801 2e editie. Ook daaraan voldeden de geteste producten. De eisen die ISO/IEC stelt aan categorie 6A-componenten zijn overigens strenger dan die van TIA-568-C.2. De ISO/IEC-eisen zeggen meer over de algehele systeemkwaliteit.

De tests met Z-MAX-producten betroffen zowel 100 m, 4-connector-topologieën als short-reach, 5 m, 2-connector-topologieën. Deze prestaties op korte afstand zijn van belang in datacenters, waar de kabelverbindingen kort zijn. Met kortere kabels zijn de kosten lager door vermindering van de overlengte. Kabelgoten zijn dan beter te managen wat weer voordelen oplevert voor de ventilatie en warmteafvoer.

Robert Carlson, Siemons Vicepresident Global Marketing schrijft de hoge prestaties toe aan de lineaire afmonteermodule. Dankzij deze module hoeven geen paren te worden gesplitst en gekruist. Kabelparen worden snel op hun plaats worden gebracht, en de geometrie blijft behouden en beschermd voor optimale overdracht.

De Z-MAX 6A-outlet is bovendien uitgerust met diagonaal geplaatste IDC-contactpunten. Traditionele systemen kiezen vaak voor een rechthoekige configuratie. Een diagonale configuratie verbetert de de afstand tussen twee contactpunten bij outlets die zich naast elkaar bevinden. Door maximale scheiding tussen paren van naastliggende outlets blijft de overspraak minimaal. Dat maakt een hoge kabeldichtheid mogelijk, met  48 poorten op één paneel, zowel voor F/UTP als UTP.

Reageer op dit artikel