nieuws

Zonne-energie kan soms zonder subsidie

elektrotechniek

Een aantal buitenlandse initiatieven toont aan dat de introductie van zonne-energie soms ook zonder overheidssteun kan. Dat zal blijken tijdens de derde Nederlandse topconferentie The Solar Future III in april.

Europa is de grootste ‘producent’ van stroom uit zonnepanelen. Wereldwijd wordt nu 15 Gigawatt geproduceerd waarvan 12 Gw in Europa. Duitsland is en blijft absoluut koploper dankzij de gunstige feed-in tarieven, de prijs die bezitters van zonnepanelen van energieproducenten krijgen voor levering aan het openbare net.

Verdubbeling

“Wereldwijd is de markt met 90 procent gegroeid, Dat is bijna een verdubbeling. De afgelopen tien jaar bleken de voorspellingen over de groei steeds te pessimistisch”, zegt Edwin Koot van Solar Plaza de organisator van topconferenties over dit onderwerp over de hele wereld.

Dat Nederland achterloopt met de implementatie van zonne-energie heeft deels te maken met de onvoorspelbaarheid van het overheidsbeleid op dit gebied. Nog steeds wordt gewacht op een subsidieregeling ter grootte van 20 miljoen euro.

Toch liggen er in Nederland kansen, denkt Koot. “We zijn bijvoorbeeld al goed in financiering, verzekeren en abonnementsvormen rond internet en mobiele telefonie. Straks kun je wellicht ook zonnepanelen krijgen voor nul euro met een stroomabonnement voor een bepaald aantal jaren”, aldus Koot.

Reageer op dit artikel