nieuws

Installatievoorschriften voor hoge spanning vertaald

elektrotechniek

De internationale normen NEN-EN-IEC 61936-1 en NEN-EN 50522 zijn nu beschikbaar in een Nederlandse vertaling. Het gaat om nieuwe normen voor hoogspanningsinstallaties. De normen NEN-EN-IEC 61936-1 en NEN-EN 50522 zijn de opvolgers van de norm NEN 1041.

Installatievoorschriften voor hoge spanning vertaald

Voor de veiligheid van elektrische installaties voor hoogspanning is in Nederland vele jaren gebruik gemaakt van de Nederlandse norm NEN 1041. Deze norm was aangewezen in het Nederlandse Bouwbesluit, en volledig in overeenstemming met het Europese harmonisatiedocument HD 637.

Verouderde norm
De Nederlandse normcommissie NEC 99 besloot de beide normen in een Nederlandse vertaling te publiceren, en de verouderde norm NEN 1041 in te trekken. Hiermee wordt de normatieve regelgeving op dit terrein voor Nederland vergelijkbaar met andere landen in de Europese gemeenschap.

Veiligheid
Door de Nederlandse vertaling worden deze normen ook beter toegankelijk voor de Nederlandse installatiesector. Dit komt de veiligheid ten goede.

Informatie over normen hoogspanningsinstallaties:
EN-IEC 61936-1:2010 ’Power installations exceeding 1 kV AC – Part 1: Common rules’
EN 50522:2010 ‘Earthing of power installations exceeding 1kV AC’

 

Reageer op dit artikel