nieuws

Alpinisten inspecteren Waalbrug nog net voor tenderfase

elektrotechniek

Alpinisten inspecteren woensdag en donderdag de Waalbrug voordat de tenderfase begint. Als laatste voorbereiding onderzoekt Rijkswaterstaat de rails  waaraan de inspectiewagen hangt.

Alpinisten inspecteren Waalbrug nog net voor tenderfase
Rijkswaterstaat

Deze rails bevinden zich aan de onderzijde van de brug op een lastig bereikbare plek. Daarom voeren alpinisten van een gespecialiseerd bedrijf deze klus uit.

Alpinisten filmen de rails

De alpinisten maken hangend aan touwen camerabeelden van knooppunten en bevestigingspunten van de rails. Technici van Rijkswaterstaat beoordelen aan de hand van deze beelden of het nodig is om de rails te vernieuwen. Het verkeer op de brug en het scheepvaartverkeer ondervinden geen hinder van de inspectie. 

Nog dit jaar komt het contract voor de renovatie van de Waalbrug op de markt. De aannemer mag niet langer dan 18 maanden verkeershinder veroorzaken en moet maatregelen treffen waardoor bussen en hulpdiensten altijd vrije doorgang hebben op de brug.

Gunning renovatie eind 2017

Daarnaast worden bouwers uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen om de verkeershinder verder te verminderen. Bijvoorbeeld door het openstellen van drie rijstroken gedurende de werkzaamheden of het verkorten van de duur van de hinder. Pas als er een aannemer is geselecteerd, is de definitieve aard, omvang en duur van de hinder bekend. Naar verwachting is dat eind 2017.

Bij de renovatie zal de brug in overleg met de gemeente Nijmegen zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat van de jaren dertig worden teruggebracht. Beeldbepalende elementen zoals  halfronde balkons aan de westkant en de borstweringen op de landhoofden worden in ere hersteld.

De huidige leuningen met spijlen worden vervangen door dichte leuningen met glas en staal, die geïnspireerd zijn op de oorspronkelijke leuningen. De glazen platen in de leuningen zorgen er bovendien voor dat fietsers op de brug minder last hebben van de wind. De openbare verlichting, die aan vervanging toe is, maakt plaats voor soortgelijke hangverlichting als er in het verleden heeft gehangen.

Reageer op dit artikel