nieuws

‘Ontbreken actuele systeembeschrijvingen kan leiden tot onveilige situaties’

elektrotechniek

Energiedistributiesystemen moet je goed onderhouden. Het ontbreken van up-to-date systeembeschrijvingen kan leiden tot vertragingen en onveilige situaties, vertelt André de Widt van paneelbouwer Elektro Internationaal.

‘Ontbreken actuele systeembeschrijvingen kan leiden tot onveilige situaties’

De Widt: “Het allereerste item op de lijst van een NEN 3140-inspectie van de installatie is niet voor niets de vraag of de documentatie van het betreffende object compleet is. En als deze op dat moment helemaal niet aanwezig is, dan is dat een afkeurpunt.”

Noodstroomaggregaat

“Wanneer er aan een elektrotechnische installatie moet worden gewerkt, dan zal de servicemonteur precies moeten weten hoe bijvoorbeeld het noodstroomaggregaat acteert en hoe hij specifieke onderdelen van het systeem zonder nadelige gevolgen kan afschakelen”, vertelt de Widt.

“Daarnaast is het voor onderhoudsmonteurs en servicemedewerkers handig om de oorspronkelijke tekeningen en exacte gegevens van de componenten in een installatie te kunnen inzien. Dan verloopt een onderhoudsinspectie of het verhelpen van een storing zoals het hoort: veilig, vakkundig en vlot.”

Lees meer over dit onderwerp in het artikel: energiedistributiesystemen: gedegen onderhoud onontbeerlijk

Lees ook:

Servicemonteurs gaan vaak onvoorbereid op pad

Vragen over schakel- en besturingskasten & CE-markering

Belang verzamelen en analyseren data neemt toe

De financiële risico’s van een NEN 3140 inspectie

 

Reageer op dit artikel