nieuws

De Installatieverantwoordelijke bepaalt wat en wanneer er wordt geïnspecteerd

elektrotechniek

Als werkgevers NEN 3140 toepassen, moeten ze een zogeheten ‘Installatieverantwoordelijke’ (IV) aanstellen. Anders dan het woord suggereert, is de Installatieverantwoordelijke niet verantwoordelijk voor de installatie zelf, maar voor de veilige bedrijfsvoering van die installatie en voor de veiligheid van de gebruikte elektrische arbeidsmiddelen.

De Installatieverantwoordelijke bepaalt wat en wanneer er wordt geïnspecteerd

Door Joost Melten

De IV kan een eigen medewerker zijn, maar mag ook in dienst zijn van een extern bedrijf, bijvoorbeeld van een installatiebedrijf.

Tijdelijk

Elektrotechnisch deskundige Nico Kluwen raadt ten zeerste af om voor een ander bedrijf als IV op te treden “want hoe kun je nou Installatieverantwoordelijke zijn van een installatie waar je niet constant bij bent.” Tijdelijk als IV optreden, gedurende een inspectie, lijkt hem geen probleem.

Aansprakelijkheid Installatieverantwoordelijke

Volgens Richard Groenewegen – lid van de normcommisie van NEN 3140 en ervaren inspecteur – is het optreden als vaste externe Installatieverantwoordelijke tamelijk gebruikelijk, al is het natuurlijk wel verstandig in het contract duidelijk vast te leggen wat je wel en niet doet, en tot waar je aansprakelijkheid loopt. “De verantwoordelijkheid is vergelijkbaar met die van het aanleggen van een elektrische installatie. Het is gewoon ons vak.”

Riskant

Volgens Elektroraad is het voor een installatiebedrijf financieel riskant om een eigen medewerker als externe Installatieverantwoordelijke te laten optreden bij een bedrijf dat geen eigen IV heeft. Niet op vaste basis en ook niet tijdelijk tijdens het inspecteren van een installatie. In zo’n geval kun je wel inspecteren, maar moet je daarbij niet refereren aan NEN3140. Bart Wams: “Als er geen Installatieverantwoordelijke is, is de procedure volgens NEN 3140 dus niet te volgen. Noem je de inspectie desondanks een ‘NEN 3140-inspectie’, en gaat de inspecteur op de stoel van de IV zitten, dan maakt hij zich vatbaar voor aansprakelijkheid in het geval er na het uitvoeren van de inspectie iets in de installatie misgaat dat schade of letsel veroorzaakt.

Dit artikel en de er aan gelinkte teksten gaan globaal in op een aantal aspecten van NEN 3140, op basis van gesprekken met deskundigen. De opmerkingen en formuleringen zijn onder voorbehoud; in de norm zelf kunt u de geldende, exacte formuleringen vinden.

 

Lees ook:

Is NEN 3140 nou wel of niet verplicht?

Een VOP mag minder dan een VP

NEN 3140: test uw kennis als werkverantwoordelijke

Reageer op dit artikel