artikel

Zonnepark met geringe omvang stuit op minder protest

energie

Tegenwoordig lijkt het alsof alles groter moet. Zo ook met zonneparken. Om de CO2-uitstoot te verminderen schieten dergelijke parken als paddenstoelen uit de grond. 

Zonnepark met geringe omvang stuit op minder protest

Over het algemeen leidt een zonnepark tot minder verzet dan een windturbinepark. Maar nu er meer en meer grote zonneparken ontwikkeld worden, ontstaat ook hier weerstand tegen. Energieproducent Vrijopnaam uit Rotterdam anticipeert hierop door in te zetten op kleinschalige zonneparken. Hun nieuwste zonnepark wordt momenteel in Zeijen aangelegd.

Geen afval maar panelen

Op een voormalige vuilstortplaats aan de Vriezerhoek plaatst E2-Energie uit Duiven 2.208 zonnepanelen. De polykristallijne panelen zijn van Ulica Solar en hebben een vermogen van 270 Wattpiek.

SolarEdge

De 20 omvormers zijn van SolarEdge, type SE 27.6K. Deze omvormers werken met power-optimizers, waarvan er per twee panelen steeds één wordt gemonteerd. Niet alleen werken de zonnepanelen door deze power-optimizers onafhankelijk van elkaar, ook kan de energie-opbrengst van elk paneel nauwkeurig worden gemonitord. Volgens Marc Kluytmans van Vrijopnaam gaan deze omvormers ook langer mee, omdat ze simpeler zijn en daardoor minder snel stuk gaan.

Slimme montage

Bijzonder aan het Zeijense zonnepark is de betonnen ondergrond waarop de panelen worden geplaatst. Erik Brink van E2-Energie vertelt dat dit fundament een restant is van de vuilstortplaats. Hierdoor kunnen de panelen niet in de grond geankerd worden. Als oplossing plaatste E2-Energie betonplaten, die als ballastblokken boven het betonnen fundament werden gelegd. Hierop kon het montagesysteem van BAYO.S worden geankerd en gemonteerd. Daarnaast is het hele systeem geaard.

Lees meer over dit project in Cobouw Bouwberichten

Zonnepanelen in plaats van maïs

Vrijopnaam ontwikkelt bewust kleinschalige zonneparken. Kluytmans verklaart dat er maar beperkt ruimte is voor gigantische zonneparken, naast het feit dat omwonenden er niet op zitten te wachten. Kleine parken met slechts enkele duizenden in plaats van tien- of honderdduizenden panelen zijn volgens hem veel haalbaarder. “In plaats van een maïsveld ligt er dan een zonneveld”, zo redeneert Kluytmans.

Panelen te koop

Vrijopnaam verkoopt de panelen in zijn zonneparken op hun website. Zo wordt zonne-energie ook toegankelijk voor mensen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen. De panelen in Zeijen zijn nog niet te koop. In december 2017 zal het park stroom gaan leveren en dan zullen de zonnepanelen ook beschikbaar zijn voor geïnteresseerde kopers.

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille. Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl.

Lees ook:

Transferium wekt stroom op
Zonnepanelen en led voor eerste CO2- én energieneutrale parkeergarage
Eerste energieneutrale distributiecentrum in Overijssel

 

Reageer op dit artikel