artikel

Energiemodule voor snellere verduurzaming van gebouwen

energie

Energiemodule voor snellere verduurzaming van gebouwen

Warmtepomp, wtw-installatie en omvormer in één systeem. Met deze energiemodule moet de verduurzaming van Nederlandse huizen makkelijker worden gemaakt. Althans, dat wil Jan Willem van de Groep van Factory Zero met deze geïntegreerde module bereiken.  
 

Van de Groep hoopt met de geïntegreerde module energieneutraal bouwen en renoveren goedkoper te maken.

iCEM

“We integreren in onze energiemodule andere systemen tot één systeem.” Met deze woorden vat Jan Willem van de Groep van Factory Zero het idee achter de integrated climate and energy module (iCEM) samen. Deze compacte energiemodule voorziet de woning van ventilatie, verwarming en warm tapwater.

Factory Zero

Factory Zero is een nieuw bedrijf, opgericht door Jan-Willem van de Groep, Desmond Hughes en Sjoerd Klijn Velderman. Ze werken samen met grote industriële partijen. In de energiemodule zit onder meer een warmtepomp van Mitsubishi Electric, een wtw-unit van Brink Climate Systems en een omvormer van ABB. Daarnaast kunnen ook zonnepanelen bij de unit worden geleverd. De prestaties van de module en het PV-systeem worden bovendien real time gemonitord.

‘Minder faalkosten’

De energiemodule onderscheidt zich volgens Van de Groep door het complete concept. “Daardoor treden er veel minder faalkosten op. Het systeem wordt in de fabriek in elkaar gezet, op de bouwplaats is het alleen nog plug and play. Het bouwproces wordt zo eenvoudiger en er hoeft minder in huis ontwikkeld te worden.”

Nieuwbouw en renovatie

De module is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie, maar vraagt wel om een hoge isolatiegraad van de woning. Daardoor zijn de modules eigenlijk alleen geschikt voor nul-op-de-meter (NOM) renovaties. “In de nieuwbouw hebben we veel opties om de module in de woning te integreren, bijvoorbeeld op zolder of in een gangkast. Bij renovaties zal de module vaak achter of voor het huis geplaatst worden. Een van de nadelen van de module is namelijk dat hij toch nog relatief veel ruimte in beslag neemt en geluid maakt.”

Andere modules

Ook andere bedrijven kwamen al met geïntegreerde energiemodules. Zo bracht LG eerder dit jaar een energiemodule op de markt waarmee woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt. Van de Groep ziet deze ontwikkeling niet als een bedreiging. “De module van LG voldoet niet aan de eisen die wij stellen aan ons product. En het is juist goed als er een markt ontstaat voor energiemodules. Er is veel expertise nodig om de benodigde prestaties waar te kunnen maken. Bovendien gaat de ontwikkeling sneller en worden de producten beter.”

Stroomversnelling

Ook bouwer BAM ontwikkelde een eigen module in het Stroomversnellingstraject. “Hier zijn de verschillende componenten geïntegreerd in een stalen kast. Ons module biedt meer flexibiliteit. Hij is bovendien te bestellen in verschillende kleuren en afwerkingen. Dat kan erg belangrijk zijn, zeker als je de module buitenshuis plaatst, bijvoorbeeld bij renovaties.”

Schaalvergroting

Naast marktwerking is schaalvergroting erg belangrijk voor de ontwikkeling van dit soort innovatieve producten, vertelt Van de Groep. “Schaal, schaal, schaal, zeg ik altijd. In Nederland zijn de aantallen in de bouw te laag om echt op te kunnen schalen.”
Dat is precies de reden dat Factory Zero zich niet alleen richt op de Nederlandse markt. “Uiteindelijk willen we achtduizend tot vijftienduizend van deze units per jaar afzetten. Om dat te bereiken hebben we ook andere Europese landen nodig. We zijn al in gesprek met een Engelse bouwer waar we tien modules af kunnen zetten voor een proefproject. Daarnaast is er ook interesse uit Frankrijk.”

E=O

Deze buitenlandse belangstelling heeft Factory Zero onder meer te danken aan het internationale project E=0, dat de Stroomversnelling vorig jaar heeft opgezet met Europese subsidies vanuit het programma Interreg Noordwest Europa. Met dit project ging in 2016 de Stroomversnelling internationaal. Schaalvergroting was een belangrijke reden voor de internationalisering van de Stroomversnelling. Dat komt innoverende bedrijven voor installaties en materialen in Nederland enorm ten goede. Ook Factory Zero ontving geld uit deze regeling. Van de Groep: “Dat geld hebben we gebruikt voor het ontwikkelen van de eerste generatie energiemodules. Voor de tweede generatie hebben we geen subsidie meer nodig.”

Dura Vermeer

Naast de buitenlandse interesse heeft het bedrijf ook in Nederland de eerste orders binnen. Eind mei tekende Factory Zero een contract voor honderd energiemodules voor één van de NOM-renovatieprojecten van Dura Vermeer. “En in juli hebben we al vier modules geleverd aan bouwbedrijf de Vree en Sliepen uit Tiel.”

Gat in de markt

De volgende generatie energiemodules moet nog beter worden, vindt Van de Groep. “De ultieme oplossing is er nog niet. De module is nu nog te groot; 1117x1510x2400mm. Dat moet kleiner kunnen. Uiteindelijk zouden we denk ik ongeveer naar het formaat van een meterkast moeten gaan. Deze verbeteringen kunnen alleen ontstaan door innovatie en industrialisatie. Onze partners zijn niet alleen aangehaakt op basis van hun huidig productportfolio, maar door hun competenties en technologische kennis die nodig zijn voor de ontwikkeling van innovatieve bouwcomponenten en industriële productieprocessen.”

Industrialisatie in de bouw

Met het concept van de energiemodule springt Factory Zero in het gat tussen bouwers en installateurs die gefocust zijn op het leveren van productiecapaciteit enerzijds en leveranciers die gefocust zijn op massaproductie van op zichzelf staande bouwproducten anderzijds. “Het gaat ons vooral om innovatie en industrialisatie in de bouw. Dat vraagt om een radicale verandering van de heersende bouwpraktijk. Bouwers moeten tradities loslaten en overstappen naar de toepassing van moderne technologie. Daar laten installateurs en bouwer tot nu steekjes vallen en daarom pakken wij dit nu op.”

Prefab

Doordat prefabricage in de bouw hand over hand toeneemt, verandert ook de manier waarop aannemers en installateurs op de bouwplaats werken, stelt Van de Groep. “Hun rol verandert. Door prefabricage worden hele systemen zoals daken, gevels en energiemodules in de fabriek geproduceerd. Die hoeven op de bouwplaats alleen nog aangesloten en geassembleerd te worden.”
Ook op dak- en gevelsystemen wil Factory Zero zich nog gaan richten. Naast de energiemodule werken ze met partners ook aan een complete dak- en gevelmodule waardoor binnenkort een complete woning-make-over geleverd kan worden.

Reageer op dit artikel