artikel

‘Goede verdiensten mogelijk met installatie zonnepanelen’

energie

Gepokt en gemazeld in de zonne-energiesector ziet Egbert Gramsbergen als geen ander de potentie van zonne-energie.

‘Goede verdiensten mogelijk met installatie zonnepanelen’

Installateurs kunnen een flink stuk van deze koek meepikken, maar moeten dan wel investeren in kennis en opleiding. Ze moeten dus verder professionaliseren, ziet Gramsbergen.

Installatiebranche kan profiteren

“Er ontstaat een flink tekort aan installatiecapaciteit voor zonnepanelen. De installatiesector krijgt nu volop kansen om te profiteren en ook een stukje van de koek mee te pikken. Maar het is niet iets wat je er zo maar even bij kan doen. Het is belangrijk om te investeren in veiligheid, training en vakmensen die het dak op willen.”

Leestip: Gratis whitepaper over ontwikkelingen zonnepanelen

Re-Source Solar

Als iemand het kan weten, is het Egbert Gramsbergen van Re-Source Solar wel. Hij zit al bijna veertig jaar in de zonne-energie en kreeg voor zijn inspanningen voor deze sector én zijn vrijwilligerswerk in Veldhoven een Koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen.

Goede verdiensten

Volgens Gramsbergen zijn er op dit moment goede verdiensten mogelijk met de installatie van zonnepanelen en -collectoren. “Je mag er als installateur best wel wat voor vragen. Het gaat erom dat je een goede kwaliteit levert voor een goede prijs. En als je als installateur een goede naam hebt, heb je een streepje voor.”

Leestip: Gratis whitepaper over veelgemaakte fouten bij de installatie van zonnepanelen

 

Zonneboilers

Gramsbergen begon zijn carrière in de zonne-energiesector in 1979 met de productie en installatie van zonneboilers. “Samen met mijn studiegenoot John van Dam richtte ik in 1979 al het bedrijf Zonnevang op voor de productie van zonneboilers. En omdat er geen bedrijven waren die ze konden installeren, deden we dat ook zelf.”

Warmtepompen

Zonnevang was één van de pioniers op het gebied van zonne-energie in Nederland en zijn huidige bedrijf Re-Source Solar is er een directe voortzetting van. Nog steeds levert en installeert Gramsbergen met zijn bedrijf zonnepanelen en -boilers en inmiddels ook warmtepompen.

Holland Solar

Daarnaast zet hij zich in voor het verspreiden van kennis op het gebied van zonne-energie. Zo was hij één van de oprichters van Holland Solar, de branchevereniging van zonne-energie-bedrijven in Nederland. Maar hij geeft ook trainingen en opleidingen voor bijvoorbeeld Switch2Solar.

Cursus zonneboilers en zonnepanelen

“Ik geef al sinds midden jaren tachtig cursussen aan installateurs voor zonneboilers. Vanaf eind jaren negentig zijn daar de zonnepanelen bijgekomen. En daarnaast ben ik nauw betrokken bij projecten waarbij mijn kennis ingezet kan worden. Dat kan gaan van het opleiden van vakmensen tot het ontwerpen van testopstellingen. Op dit vlak ben ik ook jaren actief geweest in het buitenland, vooral in Afrika.”

Prijsdoorbraak zonnepanelen

Gepokt en gemazeld in de zonne-energie, maakte hij verschillende ontwikkelingen mee. Zelf benoemd hij de prijsdoorbraak van zonnepanelen in 2010 als de belangrijkste. “In 2010 zag je door de intrede van de Chinezen op de markt een enorme prijsdoorbraak op het gebied van zonnepanelen. Opeens ging de rentabiliteit van pv in rap tempo die van zonneboilers voorbij. Zulke prijsdoorbraken heb je alleen bij elektronica. Bij zonneboilers is zoiets niet mogelijk omdat een boiler ongeveer hetzelfde blijft, zowel qua materiaal als qua techniek.”

‘Zonne-energie nog goedkoper’

De markt voor zonne-energie mag nu goed zijn, maar in de toekomst wordt die nog veel groter, verwacht Gramsbergen. “Zonne-energie wordt nog goedkoper. Installateurs mogen deze boot echt niet missen. De cv-ketel gaat eruit en dat gat kan niet alleen opgevuld worden met de installatie van warmtepompen of andere verwarmingssystemen.

Woningcorporaties & zonneparken

“Ik verwacht wel dat er meer grotere bedrijven komen die de installatiemarkt voor zonnepanelen overnemen, bijvoorbeeld voor woningcorporaties en zonneparken. Maar er blijft genoeg ruimte voor de gewone installateur om pv-installaties bij particulieren te maken.”

Milieu Centraal

In de laatste jaren zijn er veel bedrijven bijgekomen die zich specialiseren in zonne-energie, maar er zijn er ook weer veel verdwenen. Is het voor consumenten niet lastig om de juiste partij te kiezen? Gramsbergen: “Je moet niet gaan googelen op zonne-energie en installatie, want dan kom je misschien de verkeerde bedrijven tegen. Maar het moet voor consumenten geen probleem zijn betrouwbare partijen te vinden. Er is voldoende objectieve informatie te vinden over dit onderwerp bij organisaties als Milieu Centraal en Holland Solar.”

Zonnepanelen & beveiliging

Gramsbergen ontkent niet dat er ook veel bedrijven zijn die het niet zo nauw nemen met de regels. “Er zijn nog zat installateurs die zonder beveiliging werken. Maar ik denk dat het een kwestie van tijd is tot de beste bedrijven komen bovendrijven. Het is zeker belangrijk dat installatiebedrijven in zonne-energie professionaliseren.”

Zonne-energie in Duitsland

De reden dat Nederland op het gebied van zonne-energie achterloopt bij Duitsland is volgens Gramsbergen eenvoudig te verklaren. “Dat komt door de forse stimulering van duurzame energie in Duitsland vanaf het begin van deze eeuw. Er zijn echt bakken met geld uitgegeven aan duurzame energie daar. Daar kan de stimulering in Nederland niet tegenop.”

‘Snel te duur’

“Maar de installatiesector heeft daar ook een hoger aanzien en er wordt meer geld aan uitgegeven. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de kranen en andere materialen die zij gebruiken op badkamers en wc’s. Voor de Nederlanders is iets al snel te duur en daarom kiezen ze vaak voor producten uit de bouwmarkt.”

Zonnepanelen rendabel?

“Omdat pv nu snel rendabel wordt, zie je dat de vraag naar zonne-energie in Nederland toeneemt.” Dat de groei van zonne-energie in Nederland zo laat op gang gekomen is, ligt dan ook niet aan de installatiesector, stelt Gramsbergen. “Dat ligt vooral aan de klanten. De installatiesector is er toch een van ‘u vraagt wij draaien’. En daardoor koos de sector toch vaak voor de dingen die direct geld opleverden.”

Isolatie & warmtepompen

“Wat de installateur wel te verwijten valt, is dat er op het gebied van energiebesparing alleen gekeken wordt naar zonnepanelen. Terwijl met isolatie toch ook echt grote stappen te maken zijn. Zeker als dat gecombineerd wordt met een warmtepomp. Daarin schiet het advies echt te kort.”

Het beste zonnepaneel

De inkoop van materialen kan lastig zijn voor installateurs, beseft Gramsbergen. “Het beste zonnepaneel bestaat niet. Je moet een klik hebben met de leverancier. Daarin gaat het bijvoorbeeld om de garantie die je krijgt, maar ook hoeveel en welke informatie je krijgt. Denkt de leverancier mee als er problemen optreden? Je kan ook met dozenschuivers in zee gaan. Dan heb je misschien een goede prijs, maar niet de beste garantie en materiaal.”

‘Voor een dubbeltje op de eerste rang’

Hierin maakt Gramsbergen toch een klein verwijt richting de installatiesector. “Ze willen echt voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En ze gaan vreemd zo gauw het ergens anders goedkoper kan. Maar je kunt veel beter investeren in de relatie met je leveranciers, zodat je echt kwaliteit koopt en garantie krijgt.”

Keurmerk zonnepanelen

Installateurs kunnen daarbij niet altijd uitgaan van de keurmerken die op de dozen vermeld zijn. “Je moet je daarbij heel goed afvragen: ‘Wat betekent dit nou echt?’ Ik zou zeggen; raadpleeg het ISSO-handboek. Daarin staat precies beschreven wat de keurmerken betekenen en welke relevant zijn.”

ISSO-handboek zonnepanelen

Het sluit aan bij het pleidooi van Gramsbergen aan de sector om zich op te leiden. “Ga op cursus en koop dat boek! Het installeren van zonnepanelen is op zich niet heel moeilijk en het is heel leuk, maar onderschat het niet”, besluit hij.

 

Reageer op dit artikel