artikel

“We gingen van 3 x 63 naar 3 x 25 ampère” 

energie

Een appartementencomplex aan de Wingerdweg in Amsterdam is voorzien van batterijssysteem Cube van het Nederlandse bedrijf iwell. “Uiteindelijk gingen we van 3 x 63 ampère naar 3 x 25 ampère”, vertelt Martin Willemsen van de Alliantie.  

“We gingen van 3 x 63 naar 3 x 25 ampère” 

Door Marion de Graaff 

Het gebouw aan de Wingerdweg bestaat uit vier woonlagen met in totaal 35 appartementen. Het gaat om een complex van woningcorporatie de Alliantie.  

Voorstudie

Iwell maakte eerst een uitgebreide voorstudie, door met behulp van een energielogger op detailniveau te meten. Michiel Wiggers, hoofd techniek bij iwell: “Natuurlijk hebben we de energierekening ook bekeken. Ook de eventuele installatie van en opwekking met zonnepanelen is helemaal doorgerekend.”  

Energiebesparing

Martin Willemsen, projectmanager Verduurzamen & Verbeteren bij de Alliantie: “Wij investeren graag in duurzaamheid, maar we willen wel dat het wat oplevert. Doordat de aansluitwaarde van de algemene meter enorm naar beneden kon, besparen we een aanzienlijk bedrag per jaar. En dat is alleen nog maar het vastrecht voor de stroom.” 

Minder zware aansluiting

Willemsen: “Het grappige is dat we eigenlijk sowieso genoeg hadden aan een minder zware aansluiting. Dat is aan het licht gekomen door het haalbaarheidsonderzoek; waardevolle informatie die we zeker ook op onze andere panden gaan betrekken. Aan de Wingerdweg kon de aansluitwaarde door het installeren van de batterij nog verder naar beneden. Uiteindelijk gingen we van 3 x 63 ampère naar 3 x 25 ampère.”  

‘Inspelen op piekbelasting’

Voor de algemene voorzieningen in een kantoren- of appartementencomplex wordt vaak 3 x 35, 3 x 50, 3 x 63, 3 x 80 ampère of soms nog meer aan krachtstroom geïnstalleerd. De aansluiting is dan gedimensioneerd op de piek. Wiggers: Die piekbelasting duurt relatief gezien maar heel kort, terwijl je er wel het hele jaar voor betaalt. Daar spelen wij met ons batterijsysteem op in. De batterij zorgt ervoor dat je met een kleinere aansluiting toch altijd voldoende vermogen hebt.

Ledverlichting

Nadat iwell groen licht had gekregen om de Cube te installeren, werd de batterij aangesloten op de bestaande elektrische installatie. De algemene voorzieningen aan de Wingerdweg die met de batterij van stroom worden voorzien zijn de lift, de algemene ledverlichting, de automatische deuropeners en een hydrofoorinstallatie.  

Systeem positioneren

Bij de installatie was het positioneren van het systeem een aandachtspunt. Bij dit project werd de batterij in de technische ruimte weggewerkt, de separate display kreeg een plek in de entree zodat de bewoners kunnen aflezen hoeveel energie de panelen hebben opgewekt en hoeveel euro’s daarmee zijn bespaard. Dat inzicht werkt door, merkt Martin Willemsen. “Onze huurders betalen al minder servicekosten en vinden het een sport om ook op individueel niveau – dus achter hun voordeur – zuiniger met energie om te springen. Dat is een neveneffect, maar mooi meegenomen natuurlijk.” 

Alle innovaties monitoren

Martin Willemsen kijkt tevreden terug op het project. “Het installeren en implementeren van het systeem op de Wingerdweg is goed verlopen”, zegt hij. “Voor ons is dit project een pilot, net zoals we in andere complexen infrarood verwarming, een pelletkachel, all electric of integrale isolatie in combinatie met CO2- of vochtgestuurde ventilatie en zonnepanelen toepassen. We gaan alle toegepaste duurzame innovaties een jaar lang monitoren om vervolgens te kijken wat de voor- en eventuele nadelen zijn, wat het oplevert et cetera. Op basis daarvan bepalen we de koers voor de toekomst.” 

Cube 

Batterijsysteem Cube wordt aangesloten op een 3 x 16 ampère groep. Het systeem levert 10 kW over drie fases en kan ook met 10 kW laden. Er kan maximaal 13 kW aan pv-vermogen op het systeem zelf worden aangesloten. Grotere pv-systemen kunnen parallel draaien en de opbrengst daarvan wordt continu gemonitord om de elektriciteit zo optimaal mogelijk op te slaan in de batterij. Naast elektriciteit opslaan, kan het systeem van iwell ook peakshaven. Door de pieken en dalen te levelen kunnen kortstondige pieken in de energievraag opgevangen worden.  

Reageer op dit artikel