blog

Decentralisatie, wat betekent het en wat hebben we eraan?

energie

De combinatie van innovaties die energie produceren, verspreiden en consumeren, zorgt voor een grote verandering in de energie-industrie.

Decentralisatie, wat betekent het en wat hebben we eraan?

Door Rob de Jongh*

Overal ter wereld veranderen energienetwerken. Nu vele ondernemingen streven naar een toekomst met minder CO2-uitstoot, zijn efficiëntie en duurzaamheid van groot belang in het bedrijfsleven. De kosten verbonden aan technologie nemen aanzienlijk af, terwijl gegevensverwerking, benodigde opslag en bandbreedte juist exponentieel toenemen. Kleine, goedkope, maar krachtige communicatieve sensoren kunnen en worden in steeds meer dingen om ons heen gebruikt, waardoor alles meer en meer verbonden raakt en ´Internet of Things´ zich uitbreidt.

Leestip: Aanhaken bij het Internet of Things

Verandering energie-industrie

De combinatie van innovaties die energie produceren, verspreiden en consumeren, zorgt voor een grote verandering in de energie-industrie, namelijk: decentralisatie.

Wat is decentralisatie?

Decentralisatie is simpel gezegd de verandering van een ´eenrichtingsweg´ van energie naar een snelweg met meerdere banen en richtingen. In plaats van de bekende centraal geregelde energie-netwerken, is er steeds meer ruimte voor gedecentraliseerde producenten, die energie op alternatieve manieren opwekken, opslaan en verspreiden.

Van consumer naar ´prosumer´

In een traditioneel energienet werken de producenten, distributeurs en leveranciers samen om de stroom aan de consumenten kunnen leveren. Deze standaard is sterk aan het veranderen door de ontwikkelingen in groene stroom, ´Distributed Energy Resources (DER)´, aan IoT verbonden apparaten en peer-to-peer netwerken. In 2016 droegen duurzame energiebronnen bij aan meer dan 30% van de totale wereldwijde productiecapaciteit. [1].

Consumenten willen controle

In vele sectoren is te zien dat consumenten steeds meer controle willen. Hierdoor onstaan allerlei online platforms waar iedereen kan kopen, maar ook verkopen. Ook in de energie secor zal een soortgelijk systeem de norm gaan worden. Voor degenen onder ons die nu voornamelijk consument zijn, of het nu in huis of op het werk is, zal deze verandering simpelweg betekenen dat we meer betrokken raken bij de energieproductie en -opslag. In plaats van consumer, worden we ´prosumer´ (productive consumer).

Een open energiemarkt

Een open energiemarkt zou als volgt werken. Bijvoorbeeld, zonne-energieprosumers installeren meters met sensoren en slimme technologie die bijhouden hoeveel energie de zonnepanelen opwekken en communiceren dit vervolgens naar een mobiele app. Vervolgens heeft de prosumer de mogelijkheid om het eventueel geproduceerde overschot te verkopen op een online verkoop-platform. De transacties op dit platform zijn compleet geautomatiseerd, dankzij smart contracts, en een op blockchain gebaseerd netwerk registreert de verkoop. Via het energienet wordt de aangekochte energie dan geleverd aan de andere prosumers of consumenten. Op deze manier kan dus iedereen een energieproducent worden.

Ieder bedrijf een energiebedrijf

Wanneer een dergelijke decentralisatie tot stand komt, zal ook elke grote organisatie een energiebedrijf worden, dat op ieder moment energie kan produceren, opslaan en verkopen. Deze innovaties zijn complex maar bieden ook vele financiële mogelijkheden. Bedrijven die voldoende productie-, opslag- en IoT- middelen tot hun beschikking hebben om deel te nemen in dit nieuwe energienetwerk, kunnen op deze manier een nieuwe bron van inkomsten genereren. Dit betekent natuurlijk wel dat extra personeel nodig is om energiemanagement op zich te nemen.

Kansen voor energiecentrales

Voor energiecentrales liggen er grote kansen in decentralisatie. Als hoofdrolspelers in hedendaagse energienetwerken, hebben deze bedrijven de expertise die nodig is om een dergelijke transitie te ondersteunen. Een aantal van de grootste energiecentrales in de Verenigde Staten is investeert al in dit toekomstbeeld.

Uitdagingen decentralisatie

Toch brengt de decentralisatie voor hen ook uitdagingen met zich mee, onder andere:
– het integreren van deze Distributed Energy Resources
– omgaan met wisselvallige energievraag
– consumenten betrouwbaarheid kunnen bieden omtrent de levering van energie
– eigen business models aanpassen aan de nieuwe markt.
Dé manier om deze uitdagingen aan te gaan en gebruik te kunnen maken van de voordelen van de decentralisatie is door zelf te beginnen met digitale transformatie.

The MeshGrid ecosystem

Dit toekomstige energienet, wat het eindresultaat zal zijn van de decentralisatie, noemen we het MeshGrid ecosystem. Hiermee kan het genereren, opslaan en consumeren van energie continu worden geoptimaliseerd. Een actief MeshGrid is ligt nog in de toekomst, maar de basis ervoor is al gelegd met de mogelijkheden tot decentralisatie. Zoals elk revolutionair idee is het een ingrijpende verandering met nieuwe uitdagingen, maar vooral grote voordelen. Bedrijven die vandaag de dag meegaan in de decentralisatie en zich voorbereiden voor deze MeshGrid, staan 1-0 voor, zowel nu als in de toekomst.

[1] Bron: World Energy Perspectives 2016

*Rob de Jongh is business development manager medium voltage bij Schneider Electric.

Lees ook:

‘Installateurs moeten smart grids omarmen’

Zonnepanelen en de invloed op het laagspanningsnet

“Alle huizen krijgen zonnepanelen en een thuisaccu”

 

Reageer op dit artikel