nieuws

Windturbine voor lage tot matige windsnelheden

energie

Op de windenergiebeurs EWEA 2011 in Brussel presenteert Siemens Energy een nieuwe direct drive windturbine, speciaal ontworpen voor lage tot matige windsnelheden. Een compacte generator met permanente magneten maken elektrische bekrachtiging met bijbehorende regeltechniek overbodig. Daardoor zou de turbine ook bij lage vermogens efficiënt zijn en weinig onderhoud vereisen.

Windturbine voor lage tot matige windsnelheden

Met een capaciteit van 2,3 megawatt (MW) en een rotordiameter van 113 meter is de nieuwe windturbine ontworpen voor een maximale stroomproductie in gebieden met lage tot matige windsnelheden. Een prototype van de nieuwe turbine is in maart geïnstalleerd op het ECN Windturbine Testpark Wieringermeer.

Minder onderdelen

De SWT-2.3-113 is de tweede windturbine zonder tandwielkast die Siemens op de markt brengt. De windturbine heeft 50% minder onderdelen dan een conventionele windturbine met tandwielkast en beduidend minder bewegende delen. “De eerste prototypes van onze SWT-3.0-101 zijn nu ruim een jaar in bedrijf en voldoen aan alle verwachtingen ten aanzien van betrouwbaarheid en prestaties,” aldus Henrik Stiesdal, CTO van de Wind Power Business Unit van Siemens.

“Het ontwerp van de nieuwe SWT-2.3-113 is gebaseerd op hetzelfde platform als de revolutionaire SWT-3.0-101-turbine die we vorig jaar introduceerden. In de nieuwe SWT-2.3-113 zijn de ervaringen die we tot dusver hebben opgedaan, verwerkt,“ voegt Stiesdal toe.

Nieuwe generatie rotorbladen

Op deze turbine introduceert Siemens de Quantum Blade, een nieuwe generatie rotorbladen. Het nieuwe blad is lichter dan eerdere modellen, maar de kracht van de eerdere generaties is behouden gebleven. Het nieuwe rotorblad is 55 meter lang. De tip en voet van het rotorblad hebben een nieuwe vormgeving. Met een geluidsniveau van 105 decibel (dB) zou de turbine een van de stilste zijn op de markt.

Reageer op dit artikel