nieuws

Balanshuis niet per se luchtdicht

energie

De partners van Balanshuis hechten aan de karakteristiek en de kwaliteit van het bestaande gebouw. Miel Karthaus van KBNG architecten, een van de partners, vindt dat de karakteristiek en de kwaliteit van het bestaande gebouw vaak wordt vergeten als het over duurzaamheid gaat. “Altijd maar weer die theemuts-concepten van de Energiesprong. Daar wordt het oorspronkelijke karakter helemaal mee weggehaald. Daar komt bij dat het heel duur is om een heel nieuwe schil te maken, zo’n project kost al snel 80.000 euro per woning.”

Balanshuis niet per se luchtdicht

Balanshuis vliegt het anders aan. Karthaus: “Bij dit rijtjeshuis zoeken we naar een juiste balans tussen de opname van zonne-energie, opslag ervan, door gebruik te maken van de lussen in de bodem, en afgifte van de energie door middel van de lage temperatuurverwarming. Wij gaan voor de renovatie van een bestaand huis uit van 32.500 euro.”

Optimale maatregelen

Het uitgangspunt is ook niet per se een luchtdichte woning. “Dan krijg je maar weer gedoe met al die installaties. We maken de woning kierdicht en zorgen dat het niet tocht. Het liefst is de gevel dampopen en blijft het een ademend huis. De grap is dat je uiteindelijk niets aan het huis ziet, maar dat er optimaal maatregelen zijn genomen binnen budget. De bewoner heeft minder energiekosten en de woning behoudt het eigen karakter. Daarnaast kunnen de bewoners gewoon tijdens de renovatie in hun huis blijven. Wel vinden we dat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedrag als het om stookkosten en elektriciteit gaat. Naar keuze kunnen ze bijvoorbeeld zelf zonnepanelen aanschaffen, daar helpen we ze graag bij.”

Energieneutraal moet voor iedereen beschikbaar zijn

Karthaus ziet de nul-op-de-meterbeweging niet als bedreiging. “We hebben een gezamenlijk doel. Wij vliegen het alleen wat radicaler aan. Ik vind dat energieneutraal niet voor de happy few of early adaptors moet zijn. Energieneutraal moet voor iedereen beschikbaar zijn.”

De term Balanshuis is niet voor niets gekozen, zegt Karthaus. “Het moet een balans zijn in geleverde en gebruikte energie, maar het moet ook een balans zijn in waarde. Wat je erin steekt, moet je ook terugkrijgen. Dat hoeft zich niet alleen te vertalen in de energierekening, het is toch een beetje koffiedik kijken. Ook door de genomen maatregelen neemt de waarde van de woning toe.”

Andere partners in Balanshuis zijn Procap, Stadsruim, Dubotechniek en Aannemer Ouwehand.

Reageer op dit artikel