nieuws

Heijmans test zelfvoorzienende woning

energie

Heijmans gaat energiebesparende technologieën en systemen testen in een zelfvoorzienende woning. In de Heijmans One worden pv-panelen en de huisbatterij Tesla Powerwall op een intelligent lokaal energienetwerk aangesloten. Ook komt er een gesloten watercircuit met waterzuiveringssysteem.

Heijmans test zelfvoorzienende woning

Heijmans wil met het onderzoek de interactie tussen verschillende systemen zien. Welke invloed hebben zij met elkaar op het leven in het huis en hoe werken de systemen samen? De mobiele woning Heijmans One wordt daartoe neergezet op FabCity, de tijdelijke innovatiecampus op het Amsterdamse Java-eiland.

Huisbatterij

De energie voor het huis wordt opgewekt via pv-panelen op het dak. Eneco levert voor de proefopstelling één van de eerste Tesla Powerwalls. Deze batterij voor huizen van Tesla maakt het mogelijk om opgewekte energie op te slaan voor later gebruik.

Slimme thermostaat

Het energieverbruik van het huis wordt zichtbaar gemaakt met Eneco’s slimme thermostaat Toon. Op een aparte display wordt weergegeven hoeveel energie de pv-cellen opwekken en hoeveel energie de Tesla Powerwall opslaat. Met Toon is onder andere ook de verwarming te bedienen.

Testopstelling van de Heijmans One in Amsterdam

Microgrid

Het overschot aan opgewekte energie kan worden geleverd aan het microgrid dat Zown, een start-up van Alliander, aanlegt. Een microgrid is een intelligent lokaal energienetwerk, dat zowel op het energienet kan worden aangesloten als zelfstandig kan opereren. In de Heijmans ONE zal het grootste gedeelte van de tijd een datascience student verblijven om alle data te analyseren.

Gesloten watersysteem

De bedrijven Hemel(s)water en PB International gaan ook een gesloten watersysteem testen in de proefwoning. Regenwater wordt opgevangen en direct gefilterd, zodat er zuiver drinkwater ontstaat. Dit is voldoende om de woning van drink-, douche- en spoelwater te voorzien.

Waterbesparende douche

Het douchen in de proefwoning gebeurt met de waterbesparende e-Shower. Deze douchekop van Hamwell bespaart volgens de leverancier tot 90% water ten opzichte van gebruikelijke douchekoppen.

Verlichting

Voor de deur van de proefwoning komt een glow-in-the-dark playground. Het rubber daarvan is geproduceerd uit hergebruikte Nike sportschoenen. De techniek werd ontwikkeld door Van Vliet Buitenruimte en Heijmans. De dynamische verlichting bij de speelplaats versterkt het effect van het oplichten in het donker. In de woning komen Philips Hue-lampen, ook aangesloten op het slimme energienet.

Reageer op dit artikel