nieuws

Eindelijk testlocatie gevonden voor stroomopwekkende vliegtuigjes

energie

De Nederlandse  producent van stroomopwekkende zweefvliegtuigjes Ampyx Power gaat samenwerken met energiereus E.ON. Samen gaan ze een testlocatie in Ierland bouwen voor de technologie die hoge ogen gooit ter vervanging van de eerste generatie windparken op zee.

Eindelijk testlocatie gevonden voor stroomopwekkende vliegtuigjes

“Ampyx Power bouwt windturbines, maar dan zonder al die overbodige tonnen staal”, zei algemeen directeur Wolbert Allaart eerder tegen Cobouw.  “En onze turbines opereren ook nog eens op veel grotere hoogtes, tot 500 meter hoogte, waar het veel harder waait en waar de grootste windturbine niet eens in de buurt komen met hun bladen.  We brengen eigenlijk alleen de turbinebladen naar boven, terwijl we de generator op de grond laten staan en de zware mast vervangen door een  kabel.” 

Tijdens hun tocht omhoog rollen de vliegtuigjes van Ampyx die kabel van een trommel die een dynamo aandrijft. Boven aangekomen zet het toestel volautomatisch een duikvlucht in naar beneden, waarbij de kabel zich razendsnel oprolt. Daarna vliegt het toestel, al achtjes draaiend, weer omhoog en wekt energie op.

In de Haagse Laakhaven werken inmiddels zo’n vijftig ingenieurs aan de ontwikkeling van de techniek die zijn oorsprong vond in de vakgroep aan de TU Delft van astronaut Wubbo Ockels. Een vliegtuigje met een spanwijdte van 30 meter heeft een vermogen van 2 MW.  Minder dan de huidige generatie turbines op zee, maar meer dan de eerste generaties die over een aantal jaar aan vervanging toe is. De funderingen van die parken kunnen in de visie van Ampyx en E.ON gemakkelijk dienst doen lanceerplatform en anker voor de toestellen.

Duurproeven

Na uitvoerige duurproeven onder andere in de Noord-oostpolder zoekt Ampyx al een tijd naar een geschikte locatie voor grootschaliger proeven. Die moet dunbevolkt zijn, om geen problemen met de lange kabels te veroorzaken en het moet er hard waaien. Die locatie is nu gevonden in County Mayo in Ierland. Daar gaat Ampyx samen met E.ON een testlocatie inrichten voor de doorontwikkeling van het 2MW toestel dat luistert naar de naam AWES.

Behalve uit Europese subsidies wordt ontwikkeling van de technologie tot nu toe gefinancierd door een een groep van 400 informele investeerders die in 2013  4 miljoen euro bij elkaar bracht.  Voor de doorontwikkeling heeft die groep opnieuw 2 miljoen euro toegezegd, maar er is de komende jaren nog 2,5 miljoen euro nodig. Daarvoor heeft het Haagse bedrijf een crowdfundingcampagne opgestart. 

Reageer op dit artikel