nieuws

Energieleverende flat heeft windturbine en zonnepanelen

energie

Aan de Henriëttedreef in Utrecht werd een flat uit de jaren zestig voorzien van een horizontale windturbine. Erbovenop liggen zonnepanelen.

Energieleverende flat heeft windturbine en zonnepanelen

Het kleine dakoppervlak is een uitdaging bij jaren ’60-’70 hoogbouwflats. Het is lastig daar voor alle woningen voldoende zonne-energie op te wekken. Daarom wordt vaak nar het hele gebouw gekeken en alle delen van de schil benut.

‘Techniek aan de buitenkant’

De woningen aan de Henriëttedreef zijn eigendom van woningcorporatie Bo-Ex. Rogier Bos, directeur van de Bos Groep: “We plaatsten de techniek zo veel mogelijk aan de buitenkant van de woning. Op die manier beperken we de overlast.”

Powernest

Op het dak van de flat staat de Powernest van Ibis Power uit Eindhoven. Het  product combineert de opwekking van wind- en zonne-energie en vormt een nieuwe top op het dak. Schoorstenen zijn weggehaald en de ventilatie is aangepast.

Lees meer over dit project in het artikel flat uit de jaren zestig levert energie

Lees ook: 

Waar moet de energiemodule komen?
Energiemodule voor snellere verduurzaming van gebouwen
Energieopslag noodzakelijk onderdeel energietransitie
Zonneparken in opkomst

Reageer op dit artikel