nieuws

‘Installateurs hoeven zich niet de kaas van het brood te laten eten’

energie

Smart grids zijn in opkomst. Elektrotechnische installateurs zijn uitstekend gepositioneerd hun positie hierbij op te eisen, zeggen Steve Bogemans en Jaap van den Bent van ABB.

‘Installateurs hoeven zich niet de kaas van het brood te laten eten’

Installateurs hoeven zich niet de kaas van het brood te laten eten door energiebedrijven, data-bedrijven zoals Google, of hippe startups.  Maar dat vereist wel een open en actieve houding, zeggen Steve Bogemans, vice director power grids division en Jaap van den Bent, localdivision manager electrificationproducts bij ABB. 

Keuzes maken

Het smart grid komt op veel manieren de wereld van de installateur binnen. Maar hoe moet die installateur zich positioneren? Die moet nu nog veel meer dan voorheen een keuze maken, zegt Jaap van den Bent.

Integrator of assembleur

“Wil hij een integrator zijn, zich met het systeem bezig houden, of wil hij zich beperken tot de beperkte rol van assembleur? Beide kan, maar ik denk dat in die eerste rol meer toekomst zit, omdat het er steeds meer om gaat om klantwaarde te creëren. Dat is wat in de komende jaren beloond zal gaan worden”, aldus Van den Bent.

Lees meer in het artikel ‘installateurs moeten smart grids omarmen’

Lees ook:

Meer duurzame lokale netten nodig voor ontlasten landelijk stroomnet
Laadpaal kernonderdeel slim energienetwerk
Energiemanagement in Rotterdam

Reageer op dit artikel