nieuws

Zweedse energienetbeheerder doet proef met Eatons UPS-as-a-Reserve

energie

De Zweedse energienetbeheerder Svenska gaat een proef doen met de UPS-as-a-Reserve-oplossing van Eaton. Ook de oplossing Spring service van Fortum, een energieleverancier in de Scandinavische en Baltische landen wordt getest.

Zweedse energienetbeheerder doet proef met Eatons UPS-as-a-Reserve

Gekeken wordt hoe de technologieën kunnen helpen bij het in evenwicht houden van de elektriciteitsvoorziening in Zweden.

Investeringen UPS terugverdienen

Eaton lanceerde de UPSaaR-technologie eind 2017. Het gaat om een oplossing voor de datacenterindustrie. UPSaaR.UPS-as-a-Reserve stelt beheerders in staat hun investeringen in UPS’en terug te verdienen. Dit terwijl energieleveranciers worden geholpen balans te vinden bij de vraag naar duurzame energie.

Stroomuitval voorkomen

De technologie zorgt ervoor dat datacenterbeheerders onmiddellijk op netniveau op de vraag naar stroom kunnen reageren. Dit door frequenties binnen de toegestane grenzen te houden, om zo stroomuitval op het gehele net te voorkomen.

Fortum

Svenska kraftnät onderzoekt tijdens het proefproject het gebruik van energieopslag bij een flexibele vraag. Fortum zal vanaf het eerste kwartaal van 2018 0,1 MW UPS-capaciteit aanbieden aan de frequentie gestuurde verstoringsreserve van Svenska kraftnät. Deze reserve wordt automatisch en snel geactiveerd als de frequentie van het elektriciteitsnet daalt.

Stroombehoefte datacenter verminderen

De UPSaaR-technologie van Eaton biedt datacenterbeheerders de mogelijkheid om samen te werken met energieleveranciers, om de stroombehoefte van het datacenter tijdelijk te verminderen en zelfs stroom aan het elektriciteitsnet terug te leveren. Een datacenter zou  jaarlijks tot wel € 50.000 per MW kunnen verdienen aan elektriciteit die voor elektriciteitsnetondersteuning bestemd is.

Lees ook

Proef met elektrische energie succesvol

All electric: wat is de impact op woonhuisinstallaties?

Reageer op dit artikel