nieuws

‘Installateurs onbekend met risico’s gelijkstroom’

energie

Hoogleraar Peter Vaessen aan de TU Delft ziet belemmeringen voor een woning met louter een DC-netwerk.

‘Installateurs onbekend met risico’s gelijkstroom’

Technisch gezien gedraagt DC zich heel anders dan AC en dat geeft veiligheidsrisico’s. “Een DC-stroom onderbreken is lastiger dan wisselstroom”, aldus Vaessen.

Kortsluiting

Bij een kortsluiting in een apparaat kunnen er gigantisch stromen ontstaan. “Er zijn geen natuurlijk stroomdoorgangen. De beveiliging moet heel snel werken. Als je bij 350 volt een harde kortsluiting krijgt met een paar milliohm weerstand er tussen, gaat er een stroom van tientallen kilo-ampères lopen. Die krijg je nooit uit, ook niet met een elektronische schakelaar.”

Beveiligingscomponenten

Bovendien hebben beveiligingscomponenten zich nog niet in de praktijk bewezen, waarschuwt Vaessen. “Weten we zeker dat het goed werkt en moeten we het niet redundant maken?” Niet alleen consumenten zijn onbekend met de risico’s van gelijkstroom, ook installateurs en opleidingscentra ontbreekt het aan kennis. In kantoren vindt Vaessen het wel logisch, een DC-omgeving. “Daar is een gebouwbeheerder. Dat is een professional die weet hoe het zit.”

Lees meer over dit onderwerp in het artikel DC in woningen stokt door gebrek aan componenten

Lees ook:

Eerste DC-huis uit de startblokken

Gelijkspanning in circulair gebouw Circl van ABN

Alliander installeert publiek gelijkstroomstation

‘Installateurs moeten smart grids omarmen’

 

 

 

Reageer op dit artikel