nieuws

Sociale huurwoningen in Soest veranderen in gasloze NOM-woningen

energie

BAM levert dit voorjaar in Soest 70 NOM-woningen op. De renovatie naar nul-op-de-meter maakt de woningen in Soest gasloos.

Sociale huurwoningen in Soest veranderen in gasloze NOM-woningen

Voortaan voorzien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terug-wininstallatie de gerenoveerde woningen in Soest van warmte en elektriciteit. Met als gevolg dat gedurende een jaar evenveel duurzame energie wordt opgewekt als normaliter wordt gebruikt.

Zonnepanelen, omvormer, warmtepomp…

In Soest zijn nieuwe kant-en-klare gevels, inclusief drielaags glas, tegen de bestaande gevels geplaatst. Over het bestaande dak ligt een nieuw dak met zonnepanelen en de kruipruimte is geïsoleerd. Ook keukens, badkamers en toiletten zijn vernieuwd. Alle noodzakelijke installaties, zoals de warmtepomp, omvormer en balansventilatie, worden geplaatst in een energiemodule. Deze staat achter de woning.

Plug & play energiemodule

Voor deze energiemodule geldt plug & play. Elke module is getest in de BAM-vestiging in Veenendaal. Monteurs installeren gegarandeerd een werkend apparaat. Binnen vier uur wordt de cv-ketel verwijderd en de nieuwe module geplaatst. Daardoor wordt het ontbreken van warm water tot een minimum beperkt en ondervindt de betreffende bewoner zo min mogelijk overlast.

SEM

Cruciaal onderdeel van de energiemodule is de Smart Energy Management-module (SEM) van ABB, die de installaties monitort, gegevens opslaat in de cloud, visualiseert en waar mogelijk aanstuurt. De SEM-module monitort het energieverbruik per woning. De module reageert op ‘real-time data’ waardoor de E- en W-installatie goed op elkaar zijn afgestemd. Alle informatie wordt veilig weggezet in de cloud.

BAM Analytics

De prestaties van de installaties in de woningen in Soest worden, met behulp van algoritmes, gemeten via het platform BAM Analytics. Dit is nodig want de standaard theoretische rendementen van bijvoorbeeld een warmtepomp, die zijn opgegeven door leveranciers, vallen in de praktijk vaak anders uit. Hiermee is in het concept rekening gehouden, maar het monitoren blijft essentieel voor de NOM-propositie.

All electric

ABB noemt SEM ‘een belangrijke stap op weg naar all electric. De all electric-woning is onderdeel van een all electric-wijk, waarin niet alleen wordt gekeken naar het individu, maar juist naar het geheel. Wijkbewoners kunnen in de toekomst naar verwachting onder andere energie met elkaar uitwisselen. Met als doel een optimale verhouding tussen verbruik en opwekking en dus een optimale prijs voor energie.

Het project in Soest maakt deel uit van het landelijke initiatief De Stroomversnelling.

Lees ook:

Energieleverende flat heeft windturbine en zonnepanelen

NOM-woningen Heerhugowaard inderdaad energieneutraal

 

Reageer op dit artikel