nieuws

Warmtepompen installeren: wat zijn aandachtspunten?

energie

Warmtepompen installeren: wat zijn aandachtspunten?

Installateurs zullen de komende decennia hun handen vol hebben aan het installeren van warmtepompen. En hoewel de warmtepomp niet veel ingewikkelder is dan een cv-ketel, zijn er wel wat aandachtspunten.

Gawalo vroeg installatiebedrijven, leveranciers en adviseurs naar de belangrijkste tips bij het installeren van warmtepompen.

Tip: Kies het juiste type warmtepomp

Een belangrijk aandachtspunt is het kiezen van juiste warmtepomp. De situatie van de klant bepaalt het type warmtepomp dat de installateur adviseert. Voor bijna elke situatie is er een warmtepompoptie:

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een transitieapparaat en wordt vooral in de komende decennia ingezet voor bestaande woningen en gebouwen. Deze warmtepomp heeft nog een andere warmtebron (bijvoorbeeld een cv-ketel) nodig. Het grootste gedeelte van het jaar voorziet de warmtepomp het gebouw van warmte. Onder een bepaalde temperatuur springt de cv-ketel bij om het huis te verwarmen.

Leestip: Warmtepompen installeren: 10 tips

Bodemwarmtepomp

De bodemwarmtepomp wordt vooral toegepast in nieuwbouw. Dit komt doordat deze warmtepomp een hoge isolatiegraad van de woning vraagt en er bovendien een bron geboord moet worden onder of naast de woning. Naast de hoge isolatiegraad vraagt dit systeem om lage temperatuur wand- of vloerverwarming of speciale radiatoren. In huis moet voldoende ruimte zijn om de forse warmtepomp en een boilervat te herbergen. De bodemwarmtepomp is de duurste warmtepompvariant, maar de kwaliteit is goed en de gebruikskosten zijn laag.

Luchtwarmtepomp

Luchtwarmtepompen maken gebruik van de buitenlucht als warmtebron. Ook deze apparaten vragen om een hoge isolatiegraad van de woning en lagetemperatuurverwarming. Ze zijn iets makkelijker toe te passen in bestaande woningen dan bodemsystemen, omdat er geen bron geboord hoeft te worden. De buitenunit neemt echter ruimte in beslag en kan overlast voor bewoners en buren veroorzaken. De luchtwaterwarmtepomp is goedkoper dan een bodemwarmtepomp, maar de gebruikskosten vallen afhankelijk van de situatie hoger uit.

Lees meer over het installeren van warmtepompen in dit Gawalo-artikel.

Vakblad Warmtepompen en het Nederlands Platform Warmtepompen (NPW) houden tijdens Vakbeurs Energie het Nederlands Warmtepomp Congres 2018.

Lees ook

Nederlanders niet klaar voor energietransitie

Kansen voor warmtepompen

We moeten inzetten op warmtepompen

Reageer op dit artikel