nieuws

Kant-en-klare zonnepanelen: voor- en nadelen

energie

Er zijn onvoldoende vakkrachten om aan de explosieve vraag naar zonnepanelen te voldoen. Kunnen kant-en-klare zonnesystemen uitkomst bieden?

Kant-en-klare zonnepanelen: voor- en nadelen

Door Roebyem Anders, mede-oprichter van zonnepanelenleverancier Sungevity International

Kant-en-klare zonnesystemen worden samengesteld in een fabriek. Daarna hoeven ze alleen nog op het dak te worden ingeklikt. “Ik schat in dat een team zo 5 tot 10 maal zoveel woningen kan installeren op een dag”, zegt Maickel van Haren. Hij is werkzaam bij Certus Advies en adviseur van VDL Groep, een bedrijf dat experimenteert met geprefabriceerde systemen.

Zonnepanelen voor nieuwsbouw

Er zijn ook echter nadelen. Zo zijn geprefabriceerde systemen voornamelijk geschikt voor nieuwbouw. Van Haren: “Voor veel bestaande daken is het waarschijnlijk niet rendabel of geschikt.”

Materiaalverbruik zonnepanelen

Ook ligt het materiaalverbruik van geprefabriceerde systemen hoger en is een inklik-montagesysteem duurder dan reguliere montage. En dan zijn er de kosten voor de kraan die gehuurd moet worden om het systeem te plaatsen.

Lagere arbeidskosten

“Daar staan natuurlijk wel fors lagere arbeidskosten tegenover”, aldus Maickel van Haren. “Als we meer ervaring hebben met grootschalige projecten zal blijken of er een plus of een min onder streep overblijft. Maar het is al wel kip en klaar dat het tot een veel efficiënter gebruik van  van je installateurscapaciteit leidt.”

Lees meer over zonnepanelen & het gebrek aan vakkrachten in het artikel Zonnestroomsector kraakt in zijn voegen

Gratis whitepapers over zonnepanelen

Installatie Journaal heeft 2 gratis whitepapers over zonnepanelen:

Installatie van zonnepanelen: negen veel gemaakte fouten

Zonnepanelen van de toekomst

Reageer op dit artikel