nieuws

Gelijkstroom & de e-installateur

energie

April 2018 publiceerde NEN de Nederlandse Praktijkrichtlijn 9090. Deze is geschreven voor de elektrotechnicus die niet iedere dag met gelijkspanning te maken heeft. Hoe kijkt de e-installateur eigenlijk tegen gelijkstroom aan?

Gelijkstroom & de e-installateur

De Nederlandse Praktijkrichtlijn 9090 wil de elektrotechnicus die nu nog niet dagelijks met gelijkspanningsinstallaties te maken heeft, ervan doordringen dat DC-installaties specifieke kennis en vaardigheden vereisen. Wat vinden elektrotechnisch installateurs eigenlijk van gelijkspanning?

‘Omhoog in de bouwkolom’

Volgens Harry Stokman van het bedrijf Direct Current zijn grote installatiebedrijven inmiddels wel overtuigd van de voordelen van DC. “DC is een kans om omhoog te komen in de bouwkolom. Grote installateurs realiseren zich dat. Ze zien DC als een kans. Gelijkstroom brengt meer werk met zich mee. Je bent als installateur niet meer alleen stopcontacten aan het aanleggen maar zit meer bij de architect op schoot.”
En de kleine installateur? “Die is er nog niet zo mee bezig. De kleine installateur denkt meer: het werkt niet en het mag niets kosten.”

Harry Stokman werd voor Installatie Journaal geïnterviewd over het gelijkspanningsnetwerk in circulair paviljoen Circl.

Reageer op dit artikel