nieuws

‘Elektrische auto is ideaal om overschotten weg te werken’

energie

Wind- en zonnestroom is niet gelijkmatig beschikbaar. De elektrische auto is ideaal om stroomoverschotten weg te werken.

‘Elektrische auto is ideaal om overschotten weg te werken’
Foto Rob Voss / www.livinglabsmartcharging.nl

Door Edo Beerda

Een goed voorbeeld hiervan is te zien in de Utrechtse wijk Lombok. Hier hebben bewoners een proefproject opgezet.

LoboXnet

Op het slim gemaakte LoboXnet kunnen elektrische auto’s zelf opgewekte stroom tijdelijk opslaan en weer teruggeven aan het net. Doordat gebruikers de agenda in hun smartphone koppelen aan LoboXnet weet het controlesysteem precies hoeveel elektriciteit de auto de volgende dag nodig heeft – en hoeveel capaciteit er over is als buffervoorraad. Twee of drie elektrische auto’s per straat zijn al voldoende om in de buurt geproduceerde overschotten op te vangen. Ze kunnen het ook weer terugleveren aan het net. Auto’s gaan straks bovendien pas laden wanneer energie optimaal beschikbaar is en – dus – het goedkoopst. Dus niet direct na thuiskomst, maar pas wanneer iedereen in bed ligt.

Kleinere energiecentrales

Gerben Hieminga, sectoreconoom Energie & Klimaat ING Economisch Bureau: “Effect is dat energiecentrales ook steeds kleiner kunnen worden. Het leidt tot een fijnmaziger, duurzamer, efficiënter en betrouwbaarder net.

Lees meer over de markt voor elektrische auto’s in het artikel ‘Stekkerauto vliegt de plofmotor binnen zeven jaar voorbij’

Reageer op dit artikel