artikel

Transparante zonnecel met coating maakt stroom

installatiebranche

‘Vensterbrede’ zonnecellen uit lichtdoorlatend organisch materiaal helpen gebouwen energieneutraler te maken. De zonnecellen zijn een ontwikkeling van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Projectleiders Vladimir Bulovic en Richard Lunt hopen dat hun ontwikkeling over tien jaar een handelsproduct is geworden. Het transparante materiaal weert met reflecterende coatings infrarood licht en laat het zichtbare licht door. […]

‘Vensterbrede’ zonnecellen uit lichtdoorlatend organisch materiaal helpen gebouwen energieneutraler te maken. De zonnecellen zijn een ontwikkeling van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Projectleiders Vladimir Bulovic en Richard Lunt hopen dat hun ontwikkeling over tien jaar een handelsproduct is geworden. Het transparante materiaal weert met reflecterende coatings infrarood licht en laat het zichtbare licht door. Het rendement bedraagt ruim 1,7 procent, de onderzoekers verwachten uit te komen op 12 procent. Het materiaal kan in de vorm van een coating worden aangebracht aan de binnenkant van dubbele beglazing waar het beschermd is tegen weer en wind. De cel behoeft dan alleen bedrading. Het aanbrengen van de coating zou weinig extra kosten veroorzaken.

Reageer op dit artikel