artikel

Rijkswaterstaat zorgt voor duurzame verlichting

installatiebranche

Rijkswaterstaat vervangt vanaf 1 juli alle vaste navigatielichten langs de Rijkswateren door leds met zonnepanelen. Vanaf eind 2014 bespaart het Rijk hiermee jaarlijks 50 % op de onderhoudskosten.

Rijkswaterstaat zorgt voor duurzame verlichting

Rijkswaterstaat start op 1 juli met het duurzaam maken van tussen de 600 en 700 vaste navigatielichten opgesteld langs de Rijkswateren. Deze lichten helpen de scheepvaart bij een veilige vaart. Het navigatielicht wordt vervangen door energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledlampen in combinatie met zonnepanelen. Na de vervanging van deze lichten kan vanaf eind 2014 jaarlijks zo’n ca. 50% op de onderhoudskosten worden bespaard.

Besparing

Door het gebruik van duurzame ledverlichting en zonnepanelen zijn er geen elektriciteitskosten meer. Bovendien hebben de ledlampen een langere levensduur en zijn ze onderhoudsvriendelijk. Met de besparing op de elektriciteit en onderhoudskosten wordt de benodigde investering in 10 jaar terugverdiend. Bovendien zijn de lampen beter zichtbaar voor vaarweggebruikers.

Planning

Rijkswaterstaat start op 1 juli met dit vierjarige traject voor de Rijkswateren in Zeeland. Daarna worden de navigatielichten per regio verder verduurzaamd. De nieuwe navigatielichten komen er zoveel mogelijk hetzelfde uit te zien. Dat komt de herkenbaarheid voor de scheepvaart ten goede. Het duurzaam maken van vuurtorens en van sommige lichtenlijnen en havenlichten wordt nog niet meegenomen, omdat de technologie voor deze grote lichten op dit moment nog niet voorhanden is.

Reageer op dit artikel