artikel

Wetenschappers maken supersnelle schakelaar

installatiebranche

Een optische schakelaar die aan- en uitschakelt in minder dan een picoseconde. Dat realiseerden Wetenschappers van de Universiteit Twente, het FOM-instituut AMOLF in Amsterdam en het Institute for Nanoscience and Cryogenics (CEA/INAC) in Grenoble.

Wetenschappers maken supersnelle schakelaar

Optische schakelaars verwerken informatie in de vorm van lichtpulsen. De eigenschappen van de onderliggende materialen bepalen en beperken de snelheid van de schakelaar. Dat zijn doorgaans materialen met kleine holtes. De onderzoekers veranderden de eigenschappen van die microholtes met behulp van een controlelaser. Dit maakt de schakelaar extreem snel.

Datacommunicatie

De optische schakelaar schakelt aan en uit in minder dan 1 picoseconde. Dat is een miljoenste van een miljoenste seconde. Vooral voor toepassing in datacommunicatie schept dat perspectieven. Met deze schakelaar zou informatie sneller dan 1000 GHz verstuurd kunnen worden. Dat is enkele honderden malen sneller dan de kloksnelheid van een snelle PC.

Meer informatie: www.fom.nl

Reageer op dit artikel