artikel

Siemens neemt 6 megawatt windturbine in gebruik

installatiebranche

Siemens neemt 6 megawatt windturbine in gebruik

Siemens Energy installeerde het eerste prototype van zijn nieuwe generatie offshore-windturbines. De turbine staat in het Deense Høvsøre. Inmiddels is met het proefbedrijf gestart.

De nieuwe SWT-6.0-120 windturbine heeft een vermogen van 6 megawatt (MW) en een rotordiameter van 120 meter. De windturbine maakt gebruik van de directe aandrijving en de rotortechnologie van Siemens. Het machinehuis en de rotor van de SWT-6.0-120 wegen samen minder dan 350 ton. Dit is een nieuwe lage gewichtsstandaard voor grote offshore-machines.

De derde

De SWT-6.0-120 is het derde type windturbine met directe aandrijving dat Siemens ontwikkelde. De prestaties van deze turbine worden momenteel getest. Binnenkort komen de nieuwe turbines op de markt.

Gewicht

“Tot voor kort waren grote windturbines per megawatt doorgaans zwaarder dan kleine windturbines”, zegt Henrik Stiesdal. Hij is chief technology officer van de business-unit Siemens Wind Power.  “De SWT-6.0-120 heeft een gewicht dat per megawatt vergelijkbaar is met turbines in de 2- tot 3-megawatt-klasse. Het lage gewicht van de windturbine reduceert de energiekosten uit windenergie.”

De windturbine is ontwikkeld voor toekomstige offshore-projecten.Investeren


Siemens gaat de komende twee jaar 150 miljoen euro in windenergie investeren. Er komen in Denemarken twee nieuwe R&D centers: in Brande en in Aalborg.

Reageer op dit artikel