artikel

Enexis zet stap naar Smart Grid

installatiebranche

Enexis heeft een volledig geautomatiseerd deelnet als standaard in gebruik genomen. Hiermee zet Enexis een volgende stap naar een slim net (Smart Grid).

Het geautomatiseerde net is een belangrijk deel van het elektriciteitsnet van Enschede. Het deelnet is op afstand vanuit het bedrijfsvoeringscentrum in Zwolle bedienbaar en observeerbaar. Stroomstoringen in dit deelgebied worden hierdoor korter. Ook kan het getroffen gebied snel worden verkleind.

De afgelopen twee jaar werkte Enexis in proeftuinen samen met Europese leveranciers om dit automatiseringssysteem te perfectioneren.

Efficiënter beheer

Het systeem zorgt voor een efficiënter beheer van het elektriciteitsnet.

Storingen door bijvoorbeeld overbelasting kunnen op tijd worden voorkomen. Ook anticipeert het systeem op toekomstige groei van lokale opwekkers zoals warmtekrachtunits bij tuinders, of Hre-ketels en zonnepanelen bij particulieren.

2012

In Enschede heeft Enexis in totaal 74.288 klanten. 20.465 daarvan worden door dit op afstand bedienbare ‘deelnet Vlierstraat’ van stroom voorzien. Dit is 27,5% van het totaal aantal klanten in Enschede. Het ‘deelnet Vlierstraat’ voorziet Enschede-Zuid en een deel van het centrum van elektriciteit. In 2012 krijgt ook deelnet Vechtstraat dit automatiseringssysteem. Hierna is bijna 64% (47.284 klanten) van de Enschedese stroomvoorziening geautomatiseerd.www.enexis.nl

Reageer op dit artikel