artikel

Straatlantaarn met Delftse dimmer bespaart energie

installatiebranche

Straatlantaarns met dimbare lampen in stedelijk gebied kunnen tot 80 procent minder energie verbruiken dan soortgelijke conventionele openbare verlichting en toch een groter gevoel van veiligheid geven. Dat wijzen tests op de campus van de TU Delft uit.

Chintan Shah, alumnus management of technologybij de TU Delft, won met zijn systeem in 2010 een wedstrijd voor efficiënter energieverbruik op de universiteitscampus.

De TU Delft test op de campus nu een systeem van ‘intelligente’ straatlantaarns dat bestaat uit lantaarnpalen met led-armaturen. Omgevingssensoren en draadloze communicatie besturen de lampen. “Zodra de sensoren geen voorbijgangers meer waarnemen, dimt het licht tot 20 procent van de volle sterkte”, zegt Shah. Het niveau stijgt weer zodra een voorbijganger in het zicht van de sensoren komt. Dan gaan ook de omringende lantaarns aan. Een speciaal filter voorkomt dat vogels, takken en honden onbedoeld het licht opdraaien. De voorbijganger beweegt zich in Shahs woorden in een wolk van licht.

Voor het stedelijk gebied bestaan dergelijke systemen volgens Shah nog niet. “Het licht gaat nooit helemaal uit. Dat bevordert het gevoel van veiligheid.” De sociale veiligheid wordt in zijn uitleg ook bevorderd, doordat de lantaarns zelf melden als een lamp stuk is of als er iets anders aan het systeem schort. Een centrale houdt per groep lantaarns de bijzonderheden bij. Daardoor wordt het onderhoud efficiënter en goedkoper. Shah rekent een halvering van de kosten voor en een terugverdientijd van de besturing van drie of vier jaar.

De besturing zit in een kastje dat zo groot is als een zaktelefoon. Daarmee kan elk denkbare lamp worden bestuurd, zolang die maar dimbaar is. Bij de techniek gaat het vooral om een combinatie van bestaande voorzieningen.

De proef op het terrein van de TU Delft heeft inmiddels aangetoond dat de techniek werkt. De techniek is inmiddels ook gepatenteerd.

Shah werkt het systeem verder uit met zijn bedrijf Tvilight, de onderneming kwam voort uit de TU Delft. De ontwikkelaar hoopt er binnen drie tot vijf jaar winst mee te maken. Omzetting van de proefproducten in reguliere handelsproducten is de volgende stap. Grote bedrijven hebben volgens Shah al interesse getoond voor de lantaarnpaalbesturing. Ook gemeenten zouden overwegen er een proef mee te doen.

Reageer op dit artikel