artikel

Koolstof nanobuisje goede vervanger koperdraad

installatiebranche

Onderzoekers van de Rice University in het Amerikaanse Houston hebben elektriciteitsdraad gemaakt van koolstof nanobuisjes.

In hun laboratorium verbond de draad een lamp met een stopcontact. De nanobuisjes zijn dubbelwandig en hebben in grote lijnen hetzelfde geleidende vermogen als metalen draden. De nanovariant weegt echter maar een zesde van wat conventioneel montagedraad weegt. De nanodraden zijn gesponnen uit koolstofbuisjes. Een jodiumbad vergroot de geleiding van de draad.

Volgens de onderzoekers geleidt hun nanodraad beter dan zilver en goud. De mechanische eigenschappen zijn naar verluidt gelijkwaardig aan die van metaaldraad. Productie op industrieschaal vergt grote hoeveelheden nanobuisjes. Die zijn pas beschikbaar wanneer voor de fabricage daarvan een productiesysteem is bedacht.

Reageer op dit artikel