artikel

Productie zonnepanelen moet zich richten op markt

installatiebranche

Het grootschalig toepassen van fotovoltaïsche (pv) panelen geïntegreerd in een compleet bouwdeel als een dak en een gevel, heeft nog een lange weg te gaan. Zo moet het complete productieproces van zonnepanelen op de schop om de toegevoegde waarde te verhogen.

Het huidige proces is geënt op hoge rendementen tegen lage kosten door een brede afzet van standaard panelen wereldwijd. Hiervoor hanteren de producerende bedrijven over het algemeen een standaardmaat: 1 meter bij circa 1.70 meter. Het is dus zaak om aan de basis met de veranderingen te beginnen. Daarom is het Nederlandse SMart Chain-project vooral geënt op samenwerking tussen machinebouwers, bedrijven die de zonnepanelen produceren en projectontwikkelende partijen.

De bedoeling is dat de producenten de ommezwaai maken van losse eenheden naar modulaire concepten met een grote flexibiliteit in maatvoering. Tegen het gebruik van losse panelen in omgevingen waar deze uit esthetisch oogpunt onwenselijk zijn, ontstaat steeds meer weerstand. Ze worden als lelijk ervaren. “Alleen in industriële gebieden, en dan vooral op platte daken, blijven de losstaande panelen wel toepasbaar”, meent Twan Smetsers, directeur van Chematronics, één van de deelnemers in SMart Chain.

Kleur

Behalve de afmeting van de zonnepanelen is het kleurgebruik ook een belangrijk aandachtspunt binnen SMart Chain. Een gegeven hierbij is dat de meeste kleuren een negatieve invloed hebben op de prestaties van de panelen. Smetsers verwacht dat vooral grijstinten daarom de boventoon zullen gaan voeren. Voor een homogene uitstraling, en het voorkomen van weerspiegeling, zullen de fabrikanten texturen in het oppervlak van het paneel moeten aanbrengen.

“De hele keten wordt in gang gezet”, aldus Smetsers. “Maar je merkt dat iedereen nog zoekende is. Als je het hebt over een complete wand, moet je ook nadenken over bijvoorbeeld de isolatie. De muur verdwijnt, dus de ruimte achter de panelen moet je op een andere manier gaan gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld luchtstromen doorheen voeren. De ideeën hierover zijn we nu allemaal aan het inventariseren.”

SMart Chain

SMart Chain is een samenwerkingsverband van negen bedrijven dat in de markt van de zogeheten Building Integrated Photovoltaics (BIPV) actief is. Dat zijn Rimas Solar Production Systems, XYZTEC, GTE Engineering, Solar Modules Nederland, SCX Solar, Chematronics, Eurotech Aluminium Castings, Oskomera Solar Power Solutions en Trespa International.

De drie deelnemende kennisinstituten zijn energieonderzoekscentrum ECN, TNO en Hogeschool Zuyd.

Reageer op dit artikel