artikel

‘Zonnegroeter’ wint tweede prijs Green Challenge

installatiebranche

‘Zonnegroeter’ wint tweede prijs Green Challenge

Door de SunSaluter, een systeem dat zonnepanelen met de zon mee laat draaien, wekken zonnepanelen 40% meer energie op. Met die uitvinding won de Canadese Eden Full de runner-up prijs van de Postcode Lotery Green Challenge.

De eerste prijs ter waarde van 500.000 euro ging naar de Water Recycling Shower van de Australiër Nick Christy. Die vermindert volgens de uitvinder het gebruik van water en energie met 70 procent. Een elektrisch element verwarmt het water en een warmtewisselaar zorgt ervoor dat het warme water het koude water verwarmt. Omdat het water hergebruikt wordt, kunnen gebruikers zonder schuldgevoel uitgebreid douchen zonder in te leveren op comfort, aldus Christy.

Zonnepanelen

Naast de hoofdprijs kende de jury een runner-up prijs van 200.000 euro toe aan de 19-jarige Canadese Eden Full. Zij bedacht SunSaluter, een betaalbaar systeem (10 dollar) van bamboe en metaal dat zonnepanelen met de zon mee laat draaien. Hierdoor wekken deze zonnepanelen 40% meer energie op.

Inzendingen

Uit 81 landen ontving de Nationale Postcode Loterij dit jaar 717 inzendingen voor de Postcode Lottery Green Challenge. Zes daarvan bereikten de finale: twee Nederlanders, een Zweed, een Brit, een Canadees en een Australiër. Acteur Brad Pitt wenste de finalisten in een videoboodschap succes toe tijdens de finale. Daarna maakte William McDonough, goeroe op het gebied van duurzaam bouwen , de winnaar bekend.

Bekijk de compilatie van de Postcode Lotery Green Challenge

 

Reageer op dit artikel