artikel

Lamp op uurwerkmechanisme wint innovatieprijs

installatiebranche

Het project CordlessDeLIGHT, een lamp die werkt op een uurwerkmechanisme, is de winnaar van de =MEER Innovatieprijs van de provincie Overijssel. De plantenbak die stroom levert werd tweede.

Mechtild Paauwe, vormgever/ontwerper en JanKees van Maldegem, uurwerkspecialist hebben de  =MEER Innovatieprijs voor co-creatie gewonnen met hun project CordlessDeLight.

Uurwerktechniek

 In dit project zorgt een uurwerkmechanisme voor trillingen die duurzame energie opwekken. Deze energie wordt gebruikt voor een eenvoudig vormgegeven lamp. Ook is het mogelijk om de energie op een later moment te gebruiken, of via de usb-ingang te gebruiken voor andere doeleinden. Als eerste toepassing wordt gedacht aan gebruik bij rampen voor het opvangen van het gebrek aan licht en stroom. In tweede instantie denken de makers aan de outdoor industrie.

Genomineerden

Tweede werd Groenlicht!, de plantenbak die stroom genereert van Plant-e uit Wageningen en Groen-3D uit Zwolle. De andere genomineerde projecten waren De Balein Boot, een elektrische boot van C2C-hardschuim en  iDea (interactively Drawing eyes apparatus), een techniek voor tekenen met je ogen.

Winnaars

Het winnende team mag zich melden bij het Venturelab Twente en zal ook worden ondersteund bij het verbeteren van zijn businessplan door B&M Business Development. Architect Iris Schutten gaat samen met hen kijken naar de invulling van de vormgeving voor andere doelgroepen.

Vakjury

De vakjury bestond uit: Jaap Beernink (voorzitter Technologie Kring Twente en eigenaar B&M Business Development), Aard Groen (hoogleraar Innovatief Ondernemerschap – Universiteit Twente en verbonden aan het Venturelab) en Iris Schutten (architect).

Bekijk de diashow over de finale van fotograaf Theo Smits op flickr.com

Reageer op dit artikel