artikel

Producenten willen Europese normen voor kleine windturbines

installatiebranche

Er bestaan nog geen Europese standaards voor kleine windturbines. Dit maakt de internationale samenwerking lastiger. Producenten en investeerders pleiten daarom voor Europese normen.

Zelfs in landen waarin de regelingen ten aanzien van kleine windturbines op elkaar lijken, zoals Nederland en Duitsland, zijn de procedures ter verkrijging van een toelatingscertificaat duur en ingewikkeld. Europese normen kunnen uitkomst bieden. Dit kwam aan de orde tijdens het Nederlands-Duits Energieforum van afgelopen dinsdag.

Platteland

Kleine windturbines hebben een maximale hoogte van 15 meter. Het grootste potentieel ligt in de landbouw, omdat daar sprake is van gesloten energiekringlopen. Dat reduceert de installatiekosten. “Op het platteland is genoeg wind en landbouwbedrijven hebben een grote energiebehoefte”, aldus projectleider Tobias Landwehr van het Bundesverband Kleinwindanlagen.Technologie


Nederlandse en Duitse bedrijven uit de windenergiebranche werken steeds nauwer met elkaar samen. “In de afgelopen vier jaar is de Nederlandse-Duitse uitwisseling steeds intensiever geworden. Nederland heeft veel wind te bieden, terwijl Duitsland de benodigde technologie in huis heeft”, zegt Eric Effern van Windtest Grevenbroich.

Energieforum

De Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) organiseerde het Energieforum. De handelskamer deed dit in opdracht van het Duitse ministerie van economische zaken en technologie (BMWi).

Reageer op dit artikel