artikel

Langste ‘superkabel’ in de maak

installatiebranche

In het Duitse Essen vervangt een supergeleidende kabel een hoogspanningsleiding van een kilometer lengte. Met behulp van vloeibare stikstof zou nu elke lengte supergeleidende kabel te fabriceren zijn.

Vloeibare stikstof geeft een hoogspanningskabel supergeleidende eigenschappen. Dat wil zeggen, het keramische materiaal van de geleiders biedt nauwelijks nog weerstand aan de elektriciteit die er door stroomt. De elektrische weerstand van de kabel wordt gereduceerd tot bijna nul wanneer de geleiders tot beneden min 200 graden Celsius worden afgekoeld.

De kabel transporteert 10 kilovolt tussen twee transformatorstations en weerstaat een elektrisch vermogen van 40 megawatt. De kilometer lange hoogspanningskabel van energiebedrijf RWE en kabelproducent Nexans is daarmee ’s werelds langste in zijn soort.

“De supergeleidende kabel met keramische geleiders voor Essen kan ruim vijf keer meer elektriciteit transporteren dan conventionele kabels met koperen geleiders van vergelijkbare grootte. Met een verwaarloosbare weerstand gaat minder elektriciteit verloren”, zegt woordvoerder Wolfgang Schlei van RWE in Essen.

“Supergeleidende kabels worden al langer gebruikt”, zegt Rob van Beek van Nexans Nederland. “De langste tot nog toe is ruim 600 meter en ligt in de bodem van Manhattan.” Tot nog toe konden supergeleidende kabels maar in beperkte lengtes worden gemaakt. Nexans zegt nu elke lengte te kunnen fabriceren.

RWE denkt met supergeleidende kabels minder transformatorstations in het stedelijke gebied nodig te hebben. “Daarmee komt bouwgrond vrij en sparen we op onderhoudskosten”, zegt Schlei. De uiteindelijke kosten blijken aan het eind van de twee jaar onderzoek die op de aanleg volgen.

Reageer op dit artikel